the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Landscape Architecture
  4. Norway
  5. Carl-Viggo Hølmebakk
  6. 2008
  7. Strømbu Rest Area / Carl-Viggo Hølmebakk

Strømbu Rest Area / Carl-Viggo Hølmebakk

  • 01:00 - 22 June, 2013
Strømbu Rest Area / Carl-Viggo Hølmebakk
Strømbu Rest Area / Carl-Viggo Hølmebakk, Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk + 14

  • Architects

  • Location

    Rondane National Park, Dovre, Norway
  • Design Team

    Christine Petersen, Rickard Riesenfeld
  • Project Year

    2008
  • Vegetation Consultant

    Villvin landskap by B. Thorvik Helgen
  • Consulting Engineers

    Sweco, Alerud, IBR-elprosjekt
  • Client

    National Tourist Routes in Norway by Helge Stikbakke
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

Text description provided by the architects. The 42km Rondane Tourist Road goes on the east side of the Rondane Mountains from Enden in the south to Folldal in the north. The centre is situated near the midpoint of this route, and the place also serves as a main starting point for mountain hikers. The placing together of the two user groups has been important for the layout. For the car tourist: How to be introduced to nature and the mountains during a few minutes stop. And for the hiker: How to leave or come back to civilisation after days in the wilderness. Strømbu is also an information centre for several activities in the district, and the place is basically run and operated by the local parish.

Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

The main building has a section that creates quite different situations on the two sides. Towards the parking area, a planted slope with stairs and a ramp leads to a roof terrace. From the terrace there’s a view towards the mountains and the passing mountain river. Towards north is a quiet room for rest, with fireplace and view to the wooded river terrain. In-between the two situations is a complex organisation of the kiosk and information area, serving both the outdoor and the indoor. It was also a practical aspect of the section, since the slope gives place for å large septic tank for the toilets, not possible to position below the ground water level. The toilet facilities are placed in a separate building.

Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk
Courtesy of Carl-Viggo Hølmebakk

The whole area is defined by a looped access with two connections to the main road. The parking, the footpaths and the buildings are placed along this loop and are all elevated to spring flood level, about one meter above the natural terrain. This condition establishes a distinct division between the cultivated and the given nature. In the middle of the loop will be a large planted forest, giving the overall situation more intimacy and shelter (test plantation 2009). The plan is also to re-open a blocked river gully, passing close to the north glass façade of the building.The very first ideas of the project were quite simple and maybe somewhat banal: to make the building as a first movement - a step or a small steep hill towards the distant mountains. I believe the geometry, the volumes and the passages in the building have a reference to a mountain terrain. Still with a strong wish to present itself as a building, the project has been an intriguing discussion about the two – nature and building, or rather, the experience of nature as opposed to the experience of a building.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Carl-Viggo Hølmebakk
Office
Cite: "Strømbu Rest Area / Carl-Viggo Hølmebakk" 22 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/388914/strombu-rest-area-carl-viggo-holmebakk/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.