the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. Spain
  5. Jaime J. Ferrer Forés
  6. 2011
  7. Courtyard Social Houses in Es Mercadal / Ferrer Forés

Courtyard Social Houses in Es Mercadal / Ferrer Forés

  • 01:00 - 14 June, 2013
Courtyard Social Houses in Es Mercadal / Ferrer Forés
Courtyard Social Houses in Es Mercadal / Ferrer Forés, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 11

  • Collaborators

    Yolanda Ortega Sanz, Vicenç Jordi Manent, Joan Reynés
  • Contractors

    Llabrés Feliu. Juan Alfonso Rivero, Yolanda Homar and Antonio Rodríguez
  • Consultants

    Roca Ingenieros
  • Stucture

    Bernal Nadal
  • Client

    : IBAVI, Institut Balear de l’Habitatge
  • Cost

    2.814.178 Euros
  • More Specs Less Specs
© José Hevia
© José Hevia

Patio houses and environment: mat building

© José Hevia
© José Hevia

As an extension of the urban tissue of Es Mercadal, characterized by a network of narrow streets and small courtyards, the project was conceived as a mat building, where houses open to an ordered series of patios and connected through two access galleries. The building volume is excavated with various operations to be filled with light and air.


 The project evokes the tradition of courtyards and the rationality of traditional construction which flows climate adaptation and ancestral wisdom of the wall and the threshold. Faced with the heavy traffic that crosses the Round Way and diverting traffic from downtown, the proposed patios system improves the acoustics of the house and ensures maximum privacy and acts as climate control system. Thus, the compositional system intensifies the action of passive design of the building in order to facilitate natural ventilation of the home and improve comfort and energy consumption. Despite the irregular perimeter, the composition of courtyard houses seeks maximum serialization.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Courtyard Social Houses in Es Mercadal / Ferrer Forés" 14 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments