Espai Caixa / MIRAG

Espai Caixa / MIRAG
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
  • Architects: MIRAG
  • Area Area of this architecture project Area:  1300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs photographs:  Jordi Surroca

© Jordi Surroca© Jordi Surroca© Jordi Surroca© Jordi Surroca+ 15

  • Collaborators:Mariano Piccardo, Laura Geraci, Roberta Rech, Marta Grau
  • Building Engineering:GPCat Toni Floriach y Beth Bacardit
  • Structures Engineering:GPARQ
  • Facilities Engineering:Oriol Ruiz Dotras
  • Acustic Engineer:Higini Arau, Doctor en Física
  • Developer:Fundación ‘La Caixa’
  • Construction Company:Euritmia Construccions
  • City:Girona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The aim of this project was the conversion of the existing building into a cultural and social centre, which would provide it with institutional representation. The outset was a dark, half-buried building that lacked quality spaces, placed at the interior of a block in Girona. The vast remodelling program included a 180-seat auditorium, an exhibition room, a computer room and an administrative area, among other spaces.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

We decided to work on the existing building in order to take full advantage of a very expressive interior space, whilst proposing a powerful image both to interior and exterior spaces.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

The pursuit of a new image uncovered a world of suggestive interior spaces. Taking the ceiling of Antoni Gaudí’s Pedrera as a model, our proposal consisted of a white dropped ceiling, continuous yet undulating, uneven, which has an expressive character of its own and is present in all spaces of EspaiCaixa. Also, Gaudí’s Casa Batlló offered some ideas for the courtyard, in the features of separating surfaces that -as in Gaudí’s mosaic tiles- are coloured in blue-green in order to provide freshness and luminosity.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

Both the false ceiling and the coloured glass walls give the building unity and contribute to guide the user throughout the facilities

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

The vibrant design in the interior reveals its distinctive features to the façade, which is partially painted with the same colours as the interior. Despite the contrast between EspaiCaixa and the surrounding blocks, the overall integration with the urban fabric is improved with respect to the previous building. Moreover, it becomes an inner block used and frequented by the neighbours.

Plan
Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Girona, Province of Girona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Espai Caixa / MIRAG" 07 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/380496/espai-caixa-mirag> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.