the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. Spain
  5. MIRAG
  6. 2011
  7. Viladrau / MIRAG

Viladrau / MIRAG

  • 01:00 - 1 June, 2013
Viladrau / MIRAG
Viladrau / MIRAG, Courtesy of MIRAG
Courtesy of MIRAG

Courtesy of MIRAG Courtesy of MIRAG Courtesy of MIRAG Courtesy of MIRAG + 9

  • Architects

  • Location

    17406 Viladrau, Girona, Spain
  • Authors

    Pau Millet & Xavier Ramoneda
  • Structures engineering

    Javier Monte
  • Facilities engineering

    Oriol Ruiz Dotras
  • Developer

    Fundación ‘Salud y Comunidad’
  • Building Engineering

    GPCat Toni Floriach y Beth Bacardit
  • Area

    106.0 sqm
  • Project Year

    2011
Courtesy of MIRAG
Courtesy of MIRAG

Text description provided by the architects. The challenge on the enlargement of this therapeutic centre -‘Riera Major’, located in a privileged site in the outskirts of Viladrau, Girona- was, on the one hand, to offer an improved relation between the patient and the surrounding nature through a reinterpretation of traditional constructions of the area. And on the other hand, to study the real needs of the centre in order to offer them a moderate, affordable solution.

Courtesy of MIRAG
Courtesy of MIRAG

This pavilion –which will be used exclusively by the patients of the centre– responds to the need of a new multifunctional space connected with the existing building. The will to be an open space is reflected in the section, which opens up towards the forest with two big windows, while at the same time has two blank walls where all the required building systems are located, both programmatical (restrooms and an office) and thermic, energy and lighting.

Courtesy of MIRAG
Courtesy of MIRAG

The main contribution of this building consists in synthesising, in a contemporary fashion, the need of an all-encompassing architecture that integrates both the surrounding landscape and the existing building. We propose to start with the formal model of a traditional architecture –in harmony with the existing building- but using materials and a contemporary image by means of a light wooden structure. The structural system is seen as a boat’s keel, and it doesn’t only work as a fastening component but it also conveys a ‘personality’ to the inner space and at the same time, it displays the volumetric origin of the pavilion. Like in traditional constructions, the structure bestows shape to the building.

Courtesy of MIRAG
Courtesy of MIRAG

We also opt for a careful selection of materials, colours, textures and lighting to be used, in order to facilitate a complete integration of the pavilion, on all its scales, with the surroundings.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MIRAG
Office
Cite: "Viladrau / MIRAG" 01 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/379856/viladrau-mirag/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments