the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. Colombia
  5. Castro Arquitectos
  6. 2006
  7. Cafe del Bosque / Castro Arquitectos

Cafe del Bosque / Castro Arquitectos

Cafe del Bosque / Castro Arquitectos
Cafe del Bosque / Castro Arquitectos, © Lorenzo Castro
© Lorenzo Castro

© Lorenzo Castro © Lorenzo Castro © Lorenzo Castro © Lorenzo Castro + 44

  • Architect Office

  • Location

    Medellín, Medellin, Antioquia, Colombia
  • Architects Designers

    Ana Elvira Vélez Villa, Lorenzo Castro Jaramillo
  • Area

    2116.61 m2
  • Project Year

    2006
  • Photography

    Lorenzo Castro, Ana Velez
  • Team Director

    Jhenny Nieto
  • Team Members

    Eliana Beltrán, Julia Cano, Juan Camilo Vaquero, Ligia Cardona, Andrés Castro
  • Built Area

    1034.69 m2
  • More Specs Less Specs
© Lorenzo Castro
© Lorenzo Castro

Text description provided by the architects. The building consists of two independent curved walls that supports cantilevered roofs. In their perimeter this concrete elements cover both interior and exterior spaces and define the botanical garden entrance (49). The main feature of this concrete elements is their geometrical complexity: the walls at the ground level have 4 different curvature centers and each of them tilts around 15 degrees. At the roof level, the overhanging slabs have distances between 2 m and 10 m (32).

General Floor Plan
General Floor Plan

Main Elevation Roof Plan Geometry Detail 2 - Carpintería + 44

Structural analysis and model development in SAP 2000 v.11 helped to develop a structure where safety and economy found a balance. The building geometrical complexity and the small bearing capacity of foundation soil required a foundation system composed by 13 m long driven piles with a square cross section of 0.40 m (04). The piles were joined at the ground level by a beam with a square cross section of 0.60 m and spaced every 2 m (05,12). The two reinforced concrete walls (0.40 m of thickness) are recessed in the foundation system (07, 08, 09). At the roof level, the walls are joined to each other: their unstable condition required a contact point between them just under the overlap of the roof slabs (27). The roof structure consist of a reinforced concrete slab that decreases in thickness along the cantilever (33). At the intersection with the walls, the slab reaches 0.40 m; at the end of the cantilever, the slab reaches 0.25 m (31). The roof, in its transverse direction, was built as a post-tensioned element. In this way, tensions were offset and filtrations were avoided.

© Lorenzo Castro
© Lorenzo Castro

The soil has a high water table due to proximity to the Quebrada el Molino. This situation required the construction of an earth fill (3 m high) that could make more appropriate the implantation site. The foundation system has 56 driven piles (13 m long) that follow the axis of the main walls. The heads of the piles are joined by the foundation beam. This concrete element (thickness 0.4 m, high 5.5 m) will be the sloping walls base (10).

Section 2
Section 2

Due to the absence of any coating, many samples of concrete were made. Those helped to evaluate the concrete finish given by the different formworks (wood type, wooden strip modulation, joints and cuttings of the wooden boards) and features of the different concretes (colors, aggregates, pigmentation, plasticity, expansion joints). At the end of the process, the formwork is made with Soho wood (36). To get a Ochre finish, the chosen concrete had oxifer pigment and aggregates found in the region (37). The steel rods that assemble the concrete reinforcement have a diameter ranging between 1½” and ¾”(17, 20).

© Lorenzo Castro
© Lorenzo Castro

The pouring of concrete walls starts with the construction of the pavilion which will serve as a technical room. This building allows to verify the features of the concrete (01, 02, 03). The pouring of the main walls is divided in three steps: in the first two steps, the walls reached 2m of high (21, 23, 24, 25). During the last step, the walls are completed and the pouring of the roof slab starts. At the same time, secondary walls are builded.

Detail 1
Detail 1

Once the walls are completed, the construction of the roof reinforcement starts. The pouring of the roof slab is divided in steps. To ensure the stability of the ensemble, the process begin in the points where walls overlap (30, 33). The pouring process ends with the hardened concrete floor. For interior spaces grey concrete is used (40), while the ochre concrete is choosen for exterior spaces and the main courtyard (39).

© Lorenzo Castro
© Lorenzo Castro

In both cases, concrete is treated with hardeners and then polished with power trowel. After this process, the joints are made by cutting and then sealed with semi-rigid materials with epoxy base.

© Lorenzo Castro
© Lorenzo Castro

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Castro Arquitectos
Office
Cite: "Cafe del Bosque / Castro Arquitectos" [Café del Bosque / Castro Arquitectos] 30 May 2013. ArchDaily. (Trans. Gaete, Javier) Accessed . <https://www.archdaily.com/379308/cafe-del-bosque-castro-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Lorenzo Castro

博斯克咖啡/ Castro Arquitectos建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.