the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. GRAS Arquitectos
  6. 2013
  7. Kubik Extension / GRAS Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Kubik Extension / GRAS Arquitectos

  • 01:00 - 30 May, 2013
Kubik Extension / GRAS Arquitectos
Kubik Extension / GRAS Arquitectos , © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 24

  • Architects

  • Location

    Palma de Mallorca, España
  • Architects in Charge

    Guillermo Reynés, Álvaro Perez
  • Area

    950.0 m2
  • Proyect Year

    2013
  • Photography

Text description provided by the architects. EXTREME CONTRAST: extension of a single-family detached home in Mallorca. 

© José Hevia
© José Hevia

The intervention in an existing building, and even more so with the ambition of this project, is always a delicate matter. 

© José Hevia
© José Hevia

In this case the client wanted to add many programme requirements to the current house: an indoor pool, a game room and several rooms in addition to reorganizing the existing dwelling.

It was chosen, after much research, to extend the house through an exercise of EXTREME CONTRAST. 

© José Hevia
© José Hevia

The possibility of intervening in the façades of the existing house to adjust them to a more current aesthetic was cast aside; instead the contemporary language of the new volumes was emphasized to maximise contrast. 

Extension Scheme
Extension Scheme

The result is a series of "boxes" that surround and embrace the old house, generating an innovative combination between the existing building and the new "boxes" of steel. This combination enhances both architectures: the framing of the new volumes highlights the old, of little value and the new stands out greatly in contrast to the former.

The materialisation of the project was in line with the concept; the original building was left in the same state, painted white, with sloping Arab tile roofs and wood carpentry, whilst the extension was done with Corten steel searching for rotundity of the elements.

© José Hevia
© José Hevia

Corten steel is a material that clearly contrasts with the already existing dwelling, as required by the concept. It is also a "living" material that changes over the years; acquiring the patina that test of time provides to noble materials.

© José Hevia
© José Hevia

The combination of both languages ​​creates interesting situations and new programmes for the dwelling. The entrance sequence, which is essential in a house, is enhanced by architectural intervention: a new volume conceived as porch wraps-up arrivals; and the volume that houses the new bathroom of the main room projects over the garden creating a new porch which emphasises the exit to the garden, as well as it offers spectacular views over the bay of Palma. At the far ends of the house both the new bedroom as well as the game room project from the main volume stretching the house and spanning more garden and providing further views. Finally the indoor pool and spa are below ground level.   

© José Hevia
© José Hevia

This unique space features a swimming pool, a small spa area and gym. A large window to the south maximizes the relationship with the surroundings and views, so that the SPA can become a semi-outdoor space. Aiming to provide this space with the maximum warmth, close attention has been paid to the materials in this area: the volume of concrete that forms the SPA is covered with IPE wood on both ground and ceiling, creating a continuous space that surrounds the pools, these in turn mollify in white marble to brighten the space. This way, users forget that they are in a buried space.

The result is a very cosy environment suitable for the purpose for which it is intended.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kubik Extension / GRAS Arquitectos " [Kubik Extension / GRAS Arquitectos ] 30 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/379109/kubik-extension-gras-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© José Hevia

Kubik扩建项目/ GRAS Arquitectos建筑事务所