We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Flashback: Casa Do / Cazú Zegers

Flashback: Casa Do / Cazú Zegers

© Carlos Eguiguren© Carlos Eguiguren© Carlos Eguiguren© Carlos Eguiguren+ 26

Los Vilos, Chile
  • Architects: Cazú Zegers
  • Area Area of this architecture project Area:  275
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2001
  • Photographs Photographs:  Carlos Eguiguren, Cristina Alemparte
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Interdesign, Italinnea, Pastenne Hermanos, Tecma
  • Structure:OPH, Oscar Paredes
  • Technical Supervisor:Eduardo Cortés
  • Constructor :Eduardo Saavedra
  • Electric Engineer:Promedel
  • Client:Juan Forch / Francisca Vial
  • Collaborators:grupo AIRA (Juan Pablo Almarza, Pamela Liddle, Mª Luisa Zegers)
  • City:Los Vilos
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Carlos Eguiguren
© Carlos Eguiguren

A way of living inside two curving walls that shelter like a womb, over  looking the vastness of the pacific ocean, on the northern shores of Chile the project surges from the mandate of a house to be  used as a resting place, during weekends, summer vacations, etc. It is located on a family owned terrain, where other house, of different styles, already existed.

Architectural order is foundes on the will to create a womb matriy to protect against the vastness of the sea and at the same time, permits contemplation. From a warm interior.

Access  Plant
Access Plant

Planta TechumbreBB' SectionElevationCroquis+ 26

Architectural will is that of substraction, therefore it is decided to build a concrete circle the way a well is constructed.Architectural meaning, is that of a circle transuer send by a straight line that contains the hours acces, and also separates public space from private one.The complexity of the solution comes from the intersection of two volumes; the surrounding circle and the straight regularity; where the circle inserts it self with the exterior, thus preventing the appearance of a new constructive way, but more like the notion of a water tank.

© Carlos Eguiguren
© Carlos Eguiguren
© Carlos Eguiguren
© Carlos Eguiguren

The architectural operation, is to inscribe a rectangle into a circle, generating a series of voids and fills void facing east and west, are used windows, whilst the fills contain two curved walls, being arcs of the circle that hols the slabs on 3 different levels, of living space. Intersection of the rectangle with the curve walls creates a central fountain of light.Carpentry is used in furnitures and objects d´art, in the central space, also the wooden staircase leading to the roof terrace

Forma
Forma

© Carlos Eguiguren
© Carlos Eguiguren

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Flashback: Casa Do / Cazú Zegers " [Casa Do / Cazú Zegers] 23 May 2013. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/374749/flashback-casa-do-cazu-zegers> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.