the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. United Kingdom
  5. Associated Architects
  6. 2012
  7. Michael Baker Boathouse / Associated Architects

Michael Baker Boathouse / Associated Architects

  • 01:00 - 13 May, 2013
Michael Baker Boathouse / Associated Architects
Michael Baker Boathouse / Associated Architects, © Martine Hamilton Knight
© Martine Hamilton Knight

© Martine Hamilton Knight © Martine Hamilton Knight © Martine Hamilton Knight © Martine Hamilton Knight + 14

  • Main Contractor

    Speller Metcalfe Malvern LTD
  • Quantity Surveyor

    Gwillam Darby Carr
  • M&E Engineering

    LEDA
  • Structural Engineering

    Shire Consulting
  • Client

    King’s School Worcester
  • Budget

    £1.86M
  • More Specs Less Specs
© Martine Hamilton Knight
© Martine Hamilton Knight

Text description provided by the architects. Associated Architects’ second ten-year Masterplan for King’s Worcester included rebuilding the Boathouse, which was previously a small and unsightly 1950s building. The site is a focal point in the Masterplan, Conservation Area and in the Worcester City Council / Sustrans Worcester Riverside project. On the line of the old city defences, it is at the edge of the historic city core which has a rich history including Norman and medieval archaeology. The Masterplan proposal to create a striking modern building was welcomed by Worcester City Council planners.

Sections
Sections

The existing ground floor footprint is increased by 60% to provide storage for all the School’s considerable fleet of rowing boats and sculls. The site is subject to regular flooding, so this floor’s construction internally and externally is robust fair-faced brickwork growing out from the line of the historic brick embankment. Reflecting the elongated form of the building, the new wall is built with double-length bricks.

© Martine Hamilton Knight
© Martine Hamilton Knight

By contrast, the lightweight upper floor floats above the retaining wall and flood plain. It provides changing, teaching and a school / community training and reception space, with dramatic views up and down the River Severn from a new glazed and cantilevered prow. This and the gently curving plan, following the historic defensive line, give the building a distinctive modern presence on Riverside Walk.

© Martine Hamilton Knight
© Martine Hamilton Knight

The upper floor overlooks the historic Creighton Memorial Gardens, previously an under-used part of the School grounds. The scheme creates a new route to the Boathouse through the Gardens, which is much more direct, wheelchair friendly, and improves security: the previous Boathouse was isolated and accessible only from outside the School grounds. A new garden terrace and windows north focus views to the twin Worcester landmarks of the Cathedral and St Andrew’s spire.

Exploded Axon
Exploded Axon

Fine sweet chestnut timber laths cloak the upper volume, weathering down to a natural silvery-grey colour in keeping with the sensitive historic context. Rather than running horizontally, the laths are set at a shallow angle to enhance the dynamic form of the building. The interior is panelled in ice-birch over timber I-beams, facilitating airtight construction and rapid thermal response for multiple uses. The roof is traditional standing seam terne-coated stainless.

© Martine Hamilton Knight
© Martine Hamilton Knight

Sustainability is a central consideration in the brief and design. Solar electric and hot water roof panels meet much of the building’s energy needs in summer, and make a useful contribution in winter. The construction uses the principles of Passivhaus design with triple glazing, super-insulation and air-tightness. These measures, coupled with a wood-pellet boiler, give environmental performance to EPC A, approaching zero carbon standards.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Michael Baker Boathouse / Associated Architects" 13 May 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/371472/michael-baker-boathouse-associated-architects/> ISSN 0719-8884