the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Lebanon
  5. Raed Abillama Architects
  6. 2011
  7. Fidar Beach House / Raed Abillama Architects

Fidar Beach House / Raed Abillama Architects

  • 01:00 - 25 April, 2013
Fidar Beach House / Raed Abillama Architects
© Géraldine Bruneel
© Géraldine Bruneel

© Géraldine Bruneel © Géraldine Bruneel © Géraldine Bruneel © Géraldine Bruneel + 20

  • Footprint

    461 m²
  • Land area

    3100 m²
Fidar Beach House / Raed Abillama Architects, © Géraldine Bruneel
© Géraldine Bruneel

Text description provided by the architects. This summer beach house for a family of five and three guests is situated in Jbeil, along the northern coast of Lebanon. Despite its rugged nature, the site is restricted by a mandatory 10m shoreline setback. This limits the project’s placement to a relatively flat area between a secondary private road and the sea.

© Géraldine Bruneel
© Géraldine Bruneel

The project aims at preserving the natural qualities of the site by seamlessly integrating itself to the existing landscape. The overall design strategy had major implications on the programmatic and tectonic concept of the beach house.

© Géraldine Bruneel
© Géraldine Bruneel

Public spaces are placed at site entry level and private spaces are positioned at the lower levels. The top level is constructed as a platform raised on short columns, with the intention of minimal alteration of the natural rocky landscape, while enhancing the view of the shoreline. The edge of the deck is lowered, along with the strip adjacent to it in order to remove any obstructions in front of the view. Elevating and lowering of the terraces creates a sequence of seating conditions that further animates the outdoor deck. The stairwell and entrance hall are grouped with lighting and ventilation shafts to create a threshold between levels of public spaces. The outdoor pergola and shower cabin further extend this demarcation line. The platform rests on the bedrooms which are placed as close as possible to the shore.

© Géraldine Bruneel
© Géraldine Bruneel

This personalized relationship is further explored through tailored openings catering to different programmatic requirements, as well as highlighting specific events in the surrounding environment. By their plug-in qualities the guest quarters enjoy the independence of a guest-house while connecting to the main house.

Plan 01
Plan 01

View the complete gallery

About this office
Raed Abillama Architects
Office
Cite: "Fidar Beach House / Raed Abillama Architects" 25 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/364676/fidar-beach-house-raed-abillama-architects/> ISSN 0719-8884