the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Extension
  4. Australia
  5. Black Line One X Architecture Studio
  6. 2012
  7. Profile House / Black Line One X Architecture Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Profile House / Black Line One X Architecture Studio

  • 01:00 - 23 April, 2013
Profile House / Black Line One X Architecture Studio
Profile House / Black Line One X Architecture Studio, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 21

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. The Profile House offers an evocative tribute to the defined industrial typology of Brunswick East, in Melbourne’s inner north. Simple planning creates clean, elegant and sculptural internal living spaces.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Seeking an addition to their typically dark Californian Bungalow, the clients emphasized the sustainable performance of their future home. Accordingly, they described a space with a feeling of openness, lightness, and visual continuity, connecting their home and landscape.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

These values were reinforced by their professions, one specializing in environmental site characterization and remediation, and the other practicing alternative medicine.

Section
Section

Located in a semi-industrial zone, the site offers visual proximity to the area’s brick and corrugated iron warehouses. Some warehouses and factories are still operational, whilst many lie dormant and in disrepair, ripe for either their imminent demise or redevelopment into multi-storey apartment blocks.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

A strong internal vertical profile extrudes to form the western elevation. Clad with rough-sawn overlapping Victorian Ash timber, this distinct contour continues along the western boundary as the defining architectural expression of the Profile House, whilst delivering on the brief of a secure building. The defining character of each internal space is the high undulating ceilings, these, assisted by a central wharf-decking courtyard and smaller light-well to the west, allow natural light to penetrate throughout the entire plan.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

In addition to the retention of three front rooms and central bathroom, the plan now features a re-worked kitchen and dining area, an informal children’s area, and new living space. A new main bedroom, ensuite and private garden are also incorporated.

The overall design strengthens family engagement and visual communication, reinforcing the relationships between space and activity.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

In addition to dependable design strategies such as careful plan orientation and cross ventilation, solar hot water and water harvesting systems were also included, as well as the use of north facing thermal mass in the main living space. Natural material choices and finishes of low embodied energy including: un-seasoned, un-milled Victorian ash timber, and bamboo flooring through-out the addition adhered to the client’s environmental stipulations.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

A refreshing change from housing that simply maximizes developer returns, neighbours have responded appreciatively to the low scale design, whilst maintaining the areas built integrity. In a subtle move the project further softens the corner, with the use of the timber in the boundary wall, juxtaposing against the materials of the factories.

Floor Plan
Floor Plan

This compact, economical and highly livable outcome was a result of inclusive dialogue between all consultants, the builder, architect and in-particular the client.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Black Line One X Architecture Studio
Office
Cite: "Profile House / Black Line One X Architecture Studio" 23 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/363468/profile-house-black-line-one-x-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments