the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. France
  5. Gautier+Conquet
  6. 2012
  7. Moucharabieh New-School / Y.Architectes + Gautier+Conquet

Moucharabieh New-School / Y.Architectes + Gautier+Conquet

  • 05:00 - 29 May, 2015
Moucharabieh New-School / Y.Architectes + Gautier+Conquet
Moucharabieh New-School / Y.Architectes + Gautier+Conquet, © Brice Robert
© Brice Robert

© Brice Robert © Brice Robert © Brice Robert © Brice Robert + 12

  • Architects

  • Location

    Nimes, France
  • Y Architectes

    Yann Fontaine, Yann Drossart, Corinne Drossart
  • Gautier+Conquet

    Dominique Gautier
  • Client

    Nîmes Métropole
  • Area

    230.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

© Brice Robert
© Brice Robert

Text description provided by the architects. The originality of this project, for public transport in Nîmes (France), on two different, is its realisation in two interlocking parts, yet designed by two different teams. Under the shade structure, designed by the agency Gautier + Conquet, in charge of the urban project, Y.Architectes imagined three small buildings of  different heights, on a total area of 290 square meters built. The challenge was to find a constructive system which can fit under the broad structure previously built and adapt facades to different program scenarios. On one site, the first building to the west, is composed of technical spaces and offices. The second one contains a restroom and bathrooms.The last one, is a bike parking. No more excuses for not using public transport!

© Brice Robert
© Brice Robert

The three volumes are constructed with a metal structure designed in order to offer interchangeable depending panels depending on uses. They are composed of wood walls, hinding doors and technical areas, and white perforated steel panels as a contemporary moucharabieh, for transparency and sun protection.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Moucharabieh New-School / Y.Architectes + Gautier+Conquet" 29 May 2015. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884