the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Music Venue
  4. Australia
  5. SASHIMI architecture + design
  6. 2012
  7. Where?House / SASHIMI architecture + design

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Where?House / SASHIMI architecture + design

  • 01:00 - 22 April, 2013
Where?House / SASHIMI architecture + design
Where?House / SASHIMI architecture + design, © Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

© Christine Francis Photography © Christine Francis Photography © Christine Francis Photography © Christine Francis Photography + 11

  • Event Producer

    Marksthespot
  • Hosts

    The City of Melbourne and Marksthespot
  • Audio-visual and Stage Producer

    4ward Productions
  • Fitout Construction

    Be Herbitual
  • Interior Projection Mapping

    Kit Webster
  • Exterior Projection Mapping

    Projection Teknic
  • Stage Props and Visuals

    Form
  • More Specs Less Specs
© Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

Text description provided by the architects. Where?House was the Hub of Melbourne Music Week 2012, a 10 day pop-up event space held in the Argus building. The iconic yet dilapidated building on the corner of Elizabeth and La Trobe Streets was transformed into a series of spaces hosting live and electronic music, seminars and workshops, a dining hall and bars, vintage clothing, film screenings, projections and art installations.

© Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

The existing building, in its crumbling state, compelled each outcome of insertion. Each installation was governed by the constraints of the existing conditions. Balancing the integrity of the event space and safely hosting 1200 persons at any one time was challenging. Upon initial access to the site it became immediately evident that circulation was going to be one of the first most difficult issues to tackle with jumps in slab levels, unfinished floor surfaces, the requirement for stairs and no covered roof. The production team entered a decaying space and slowly began injecting new life forms.

© Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

At the event launch the building was breathing again; filled with music, art, food, light and people.

© Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

The intention to evoke the warehouse party culture of the early 90’s meant the fitout was kept to a minimal and raw industrial look. Scaffolding was a reoccurring material that was used unconventionally to create picnic table furniture and service fronts for the food vendors and main bar.

© Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

The cave-like main dance floor area came to life with projection mapping that changed daily. As the only ticketed area (apart from ticketed events in the Learning Curve), the main stage was approached by unassuming visitors.

Entering from La Trobe Street, the main stage was discovered after walking through a wide screened corridor flanked by fencing and a light installation. Turning at the corridor’s corner and following the sounds of reverberating music the full impact of the warehouse space was revealed.

© Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

The first floor dining hall, bar and lounge areas were open and free to the public from 11am-11pm each day. The two temporary gantry style stairs were carefully designed to negotiate access in the existing slab void between deep steel beams and formed a pocket of space at ground level as a meeting area and designated smoking area. The stairs were inserted in the cavity void allowing people to experience the view around the two open levels and up through the giant empty space towards the sky.

The market-style first floor also hosted the SONOS sound garden which was filled with plants, lounges and a herb garden. People gathered to eat and drink around the garden spaces whilst listening to live DJ’s and browsing the vintage market.

© Christine Francis Photography
© Christine Francis Photography

The Learning Curve workshop space was designed based on the logo curves of event partner Intel. The room was constructed out of 3.6m high natural plywood walls which created a creative learning space nestled in the back corner of the first floor. Music seminars, presentations and workshops were hosted within the Learning Curve which was located adjacent to the free Wifi lounge.

Where?House gave Melbournians a once in a lifetime experience to wander through the mysterious Argus Building.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Where?House / SASHIMI architecture + design" 22 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/363083/where-house-sashimi-architecture-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments