the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. Y. Architectes
  6. 2012
  7. Mirror Ball / Y. Architectes

Mirror Ball / Y. Architectes

  • 01:00 - 19 April, 2013
Mirror Ball / Y. Architectes
© Brice Robert
© Brice Robert
  • Architects

  • Location

    Saint-Priest, France
  • Architect in Charge

    Yann Fontaine, Yann Drossart, Corinne Drossart
  • Area

    179.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

© Brice Robert © Brice Robert © Brice Robert © Brice Robert + 10

© Brice Robert
© Brice Robert

Text description provided by the architects. During the creation of the urban development zone of Berliet, the city of Saint-Priest was in the obligation to move petanque fields and building which were there. In exchange, the association which manages it, received brand new premises and four play areas. Athlete and enthusiasts were able to measure their skill again in April 2012.

© Brice Robert
© Brice Robert

The volume of the new club house, of 125 square meters area, is based on the template of the adjacent construction, reinterpreted and deconstructed in triangles, in reference to the morphology of the land where it is situated.The new equipment occupies only one-third of the area. The remainder is planted with local species of grasses with low maintenance cost. The building consists of two offset parallel strips, containing on one side a living room and an office, and on the other side, a technical area with kitchen and bathroom. This "slippage" creates a sheltered terrace at the northeast corner, and a canopy entrance at southwest. The whole building is covered with a metal skin, from head to toe! From galvanized steel siding, to steel doors, steel curtains and with perforated steel panels which adorn windows and canopies. The whole creates an architectural object with sculptural appearance.

Cite: "Mirror Ball / Y. Architectes" 19 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884