the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. ALEX PLANA
  6. 2012
  7. House 39 / Alex Plana

House 39 / Alex Plana

  • 00:00 - 17 April, 2013
House 39 / Alex Plana
House 39 / Alex Plana, © Pablo Blanco
© Pablo Blanco

© Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco + 25

  • Architects

  • Location

    Curicó, Chile
  • Contractor

    José Luis Pavez
  • Structural Engineer

    Ariel Avendaño
  • Area

    255.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Text description provided by the architects. Casa 39 (House 39) is a 255 sq m house with a simple floor plan for a family that needs three bedrooms. Additionally, a small living room, which could be turned into a fourth bedroom service or guestroom in the future, is set slightly farther away from the kitchen area.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

The house is nestled in a eucalyptus forest to the east of Curicó in Chile’s seventh region.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

During the construction process, we sought to preserve the forest as much as possible, which implied building the house on a site with substantial permanent shade. As a result, a central feature of the design is a 5X2.5 m interior courtyard, which serves to distribute the space and ensure the common areas are well-lit.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Moreover, the living room was raised from a height of 2.55 m to 5.1 in order to both take advantage of the natural light and create a view of the forest canopy.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

The southern face of the house is hermetically sealed off from its immediate neighbor by a black slate wall, which opens towards the east, where most of the vegetation is located.

Section
Section

View the complete gallery

Cite: "House 39 / Alex Plana" 17 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/360751/casa-39-alex-plana/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments