the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Spain
  5. Amas4arquitectura
  6. 2011
  7. ASPAYM Center for persons with disabilities / Amas4arquitectura

ASPAYM Center for persons with disabilities / Amas4arquitectura

  • 01:00 - 11 April, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
ASPAYM Center for persons with disabilities / Amas4arquitectura
ASPAYM Center for persons with disabilities / Amas4arquitectura, Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

Courtesy of Amas4arquitectura Courtesy of Amas4arquitectura Courtesy of Amas4arquitectura Courtesy of Amas4arquitectura + 23

  • Architects

  • Location

    Calle San Juan de Sahagún, León, Spain
  • Architects in Charge

    Javier López de Uribe, Fernando Zaparaín, Fermín Antuña, Eduardo García
  • Collaborator

    Pablo Guillén Llanos
  • General Contractor

    Construcciones Moral Calvo S.A.
  • Area

    1035 m2
  • Project Year

    2011
  • Photography

    Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

Text description provided by the architects. This project belongs to a series which explores massing that liberates space, and that renders protagonist that which “is not”. Such “blank space”, in the form of courtyards, subtractions, or voids, articulates the building. Light is given by indirect and unique openings. The structure is solved with large surface elements, which are manifested as enclosure. This accumulation of load-bearing mass yields great facade panes, with generate shadows and transparencies of unique artistic value. The concrete, colored black, allows us to obtain a continuity in which significant gaps open.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

The building occupies a triangular site with a very pronounced geometry, in an environment of large residential blocks. An orthogonal, single floor geometry is implanted in the lot, articulating a set with different traces and heights, in which interstitial spaces refer to the geometry of the site.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

The combination of built volumes and open spaces – in the shape of courtyards and plazas – takes advantage of the existing oriental planes and acacias on the roads nearby, generating different degrees of continuity between the interior and exterior spaces. The guarding of the center prevails, protecting the classrooms from the traffic noise, taking advantage of the shade generated by the yearly cycles of foliage. Compact exteriors contrast with a transparent and dense interior, fractured by diagonal and horizontal lights.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

The entrance, lobby, cafeteria and multipurpose spaces are linked through a large porch pierced on the north side of the building. The classrooms, the space for physiotherapy and the administration area are organized around it, so that their solar exposure is optimized in the extreme weather of Leon.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

The project proposes a material economy that combines exposed concrete, polycarbonate, and glass, arranged constructively so as to enhance passive energy efficiency. The chromatic contrast of the textured concrete stained black and the fuchsia plastic materials, as the hallmark of the building, contributes to a unique urban image while screening natural light, creating different effects inside.

Courtesy of Amas4arquitectura
Courtesy of Amas4arquitectura

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Amas4arquitectura
Office
Cite: "ASPAYM Center for persons with disabilities / Amas4arquitectura" [Centro para personas con discapacidad ASPAYM / Amas4arquitectura] 11 Apr 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/358240/aspaym-amas4arquitectura/> ISSN 0719-8884