the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Spain
  5. Gabriel Verd Arquitectos
  6. 2011
  7. 46 Social Houses / Gabriel Verd

46 Social Houses / Gabriel Verd

  • 01:00 - 10 April, 2013
46 Social Houses / Gabriel Verd
46 Social Houses / Gabriel Verd, © Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 23

  • Architects

  • Location

    Avenida de las Civilizaciones, 3, 41927 Mairena del Aljarafe, Sevilla, Spain
  • Architect in Charge

    Gabriel Verd
  • Design Team

    Gabriel Verd, Simone Solinas
  • Area

    6738.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

    • Structures

      Santiago Bermejo
    • Installations

      IDD Consultores
    • Technical Architect

      Eduardo Vázquez López
    • Collaborators

      Federico Farina, Ronit Shmaryahu
    • More Specs Less Specs

    Text description provided by the architects. The project was built in an area of residential expansion in the outer suburb of Seville, in the south of Spain.

    © Roland Halbe
    © Roland Halbe

    The small size of the plot and the high housing density that was required suggested a court-type solution. The patio played a key role as an area for social interaction and made it possible to achieve the objective of giving the 46 apartments (2 or 3 bedrooms) two prospects – on the inner courtyard and on the street.

    © Roland Halbe
    © Roland Halbe

    Each apartment is divided by a central access with service facilities. The bedrooms have tall, narrow windows and are on the northern side while the sitting rooms and kitchens that give onto the souther side have large windows. The terraces are designed as outdoor extensions of the sitting rooms and their projections shade the large windows during the summer months while allowing the sun to enter during the winter. This means that all the apartments are exposed on both sides, with cross ventilation.

    © Roland Halbe
    © Roland Halbe

    On the ground floor, shops are separated by entrances to the vertical circulation systems which go through the block from one side to the other, linking the internal courtyard and the road. The complex is complete with parking spaces and store rooms for each apartment.

    © Roland Halbe
    © Roland Halbe

    The materials, which are those for low-income housing, are finished in simple ways, such as pre-coloured plasterwork with different textures and nuances, depending on the surface to be made. The use of corrugated zinc panels in five different alloys – opaque on the ground floor and microperforated on the upper floors of the apartments – gives the impression of a space with colours and reflections that change during course of the day.

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "46 Social Houses / Gabriel Verd" 10 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/357908/46-social-houses-gabriel-verd/> ISSN 0719-8884
    © Roland Halbe

    46社会住房/ Gabriel Verd

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.