the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. WilkinsonEyre
  6. 2010
  7. IFC Guangzhou / Wilkinson Eyre Architects

IFC Guangzhou / Wilkinson Eyre Architects

  • 00:00 - 9 April, 2013
IFC Guangzhou / Wilkinson Eyre Architects
IFC Guangzhou / Wilkinson Eyre Architects, © Christian Richters
© Christian Richters

© Jonathan Leijonhufvud © Jonathan Leijonhufvud © Will Pryce © Will Pryce + 15

      © Jonathan Leijonhufvud
      © Jonathan Leijonhufvud

      Text description provided by the architects. International hotelier Four Seasons has opened a 33-floor luxury hotel (5 star plus rating) at the top of the Guangzhou International Finance Center (Guangzhou IFC) in China, marking the final completion of the award winning 440m skyscraper designed by Wilkinson Eyre Architects with engineers, Arup.

      © Jonathan Leijonhufvud
      © Jonathan Leijonhufvud

      Rising 103 storeys above the Pearl River, the Four Seasons Guangzhou occupies the top third of the new Guangzhou IFC. Arranged around a breathtaking full-height atrium, itself taller than St Paul's Cathedral in London or the Statue of Liberty in New York, the 344 luxurious guest rooms and suites are among the most modern and spacious in the city, with unrivalled views of the Pearl River.

      © Will Pryce
      © Will Pryce

      Interior designer Hirsch Bedner Associates (HBA) worked with the full potential of Wilkinson Eyre's design. The building's floor to ceiling windows make for light-filled spaces and create extraordinary panoramic views for the hotel's stylish restaurants, bars and guest rooms. The atrium balconies have been sculpted by Wilkinson Eyre so that when viewed from the atrium they recall the building's diamond shaped steel "diagrid" structure. This is accented at night by futuristic lighting design which artistically illuminates the handrails throughout the atrium.

      © Will Pryce
      © Will Pryce

      Guests access the hotel's ground floor lobby and enter dedicated express elevators to the 70th Floor sky lobby which benefits from amazing views out over the Pearl River and a towering atrium. This space is flooded with daylight from a dramatic roof light floating 120 metres above hotel guests' heads. Nowhere is the sense of height more intense than from the 100th floor restaurant and 99th floor bar and Executive Club lounge, with a staircase that is cantilevered over the atrium connecting the two levels.

      © Will Pryce
      © Will Pryce

      Throughout the hotel, a carefully curated collection of paintings, prints and sculptures by contemporary international artists enhance HBA's sleek modern interiors and Wilkinson Eyre's dramatic architecture. The hotel offers a fully equipped spa, fitness centre and an infinity pool with spectacular views of the city below. Guests can admire the view from the 100th floor restaurant and from a range of dining venues, including Japanese, Cantonese and seafood restaurants as well as an Italian café. Three formal ballrooms give over 3,500 sq meters of event space for weddings, social occasions and conferences.

      © Will Pryce
      © Will Pryce

      Wilkinson Eyre was selected in 2004 to design the 440m Guangzhou International Finance Center following an international design competition. Conceived as a simple, elegant form the tower marks Guangzhou Zhujiang New Town's main axis, which links the commercial district in the north with the Pearl River to the south. Its triangular plan maximises views of the Pearl River Delta and responds to the need for efficient internal space layouts and excellent environmental performance. With 103 storeys, the tower has a mixture of uses including office space, a luxury hotel and a top floor sightseeing area. Within the tower, office floors occupy the levels below the hotel. The main lobby connects via escalators to a secondary office lobby located at the lower basement level, which in turn allows access to below ground retail and the subway station. At ground level, the tower connects with a substantial podium complex containing a retail mall, conference centre and high quality serviced apartments.

      © Will Pryce
      © Will Pryce

      The building utilises the world's tallest constructed diagrid structure which is clearly expressed through the building's façade and gives the building considerable character. The diagrid members are formed from concrete filled steel tubes which provide both good stiffness and fire protection to the structure. The tubular diagrid structure "nodes-out" every 12 storeys to form 54m high giant steel diamonds. At the base of the tower the structural members are 1800mm in diameter and reduce in size up the building to 900mm at the top of the building.

      © Will Pryce
      © Will Pryce

      The structural core takes much of the gravity load of the building's floors and is linked back to the diagrid perimeter structure via floor beams to create a stiff "tube-within-tube" structural system. The inherent stiffness in the structure minimises steel tonnage whilst providing resistance to acceleration and sway, thereby maintaining high comfort levels for the buildings occupants. This stiffness and resistance to acceleration means that no damping of the structure is required. The shape of the building has been designed to reduce the effects of wind, thereby reducing the necessary size and weight of the structure.

      © Will Pryce
      © Will Pryce

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      WilkinsonEyre
      Office
      Cite: "IFC Guangzhou / Wilkinson Eyre Architects" 09 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/356679/ifc-guangzhou-wilkinson-eyre-architects/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments