the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. Lyons
  6. 2013
  7. La Trobe Institute for Molecular Science / Lyons

La Trobe Institute for Molecular Science / Lyons

  • 01:00 - 5 April, 2013
La Trobe Institute for Molecular Science / Lyons
La Trobe Institute for Molecular Science / Lyons, Courtesy of Lyons
Courtesy of Lyons

Courtesy of Lyons Courtesy of Lyons Courtesy of Lyons Courtesy of Lyons + 25

Courtesy of Lyons
Courtesy of Lyons

Text description provided by the architects. The La Trobe Institute for Molecular Science (LIMS) is a major new building on La Trobe University’s Bundoora Campus, which will meet the University’s long-term needs in terms of student learning and research in the science disciplines. Lyons were appointed following a design competition sponsored by the Australian Institute of Architects. An integral part of the brief was for the project to have a ‘transformative’ effect in terms of the architecture and identity of the campus, which had previously been built within the strict guidelines for materials and heights.

Courtesy of Lyons
Courtesy of Lyons

The building is designed around the University’s specific model for creating a pathway for students in science; an environment where students can develop into student researchers and ultimately into lead researchers.

Courtesy of Lyons
Courtesy of Lyons

The lower levels of the building accommodate first to third year undergraduate learning spaces – with large open flexible labs (accommodating teaching cohorts for 160 students) connected with ‘dry’ learning spaces. This allows students to move between laboratory based project work, to digital and collaborative learning activities within the adjacent spaces. At ground level, these learning spaces breakout to new landscaped spaces, extending the idea of placing students at the centre of outside social and learning areas.

Courtesy of Lyons
Courtesy of Lyons

The upper three levels of the building are research focused and based around a highly collaborative model. All laboratories are large open flexible spaces where teams are able to work together, or expand and contract according to research funds. These large ‘super labs’ are located immediately adjacent to write-up spaces, allowing a very direct physical and visual connection between all research work areas.

Courtesy of Lyons
Courtesy of Lyons

A series of further shared spaces, including a major conference room, staff ‘college’ lounge and informal meeting spaces, are also located on the research levels. The design is fully integrated with the adjacent existing building, which accommodates a number of other LIMS research staff and laboratories.

Courtesy of Lyons
Courtesy of Lyons

The project design also responds to the unique attributes of the University’s Bundoora Campus, with its elevated ‘concourse’ at the first level. The primary reception to the building is, in fact, located at this concourse level at a ‘cross roads’ of the campus circulation in a north/south direction.

Section
Section

A major stairway rises through the centre of the building, connecting the student and research levels – as a form of representation of the ‘pathway’. The cellular exterior of the building is derived from ideas about expressing the molecular research that is being undertaken within the building, and is adjusted via the materiality of the building itself. The walls are primarily precast concrete, with the cells providing a ‘lower’ and ‘upper’ window into the various spaces, aiding the penetration of daylight. The cellular concept also creates a framework for a number of distinctive spaces for students to occupy or for research staff to meet and collaborate.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Lyons
Office
Cite: "La Trobe Institute for Molecular Science / Lyons" 05 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/355680/la-trobe-institute-for-molecular-science-lyons/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.