the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. The Netherlands
  5. ZZDP Architecten
  6. 2010
  7. Haagsche Zwaan / ZZDP Architecten

Haagsche Zwaan / ZZDP Architecten

  • 01:00 - 7 April, 2013
Haagsche Zwaan / ZZDP Architecten
© Michel Kievits
© Michel Kievits

© Michel Kievits © Michel Kievits © Michel Kievits © Michel Kievits + 16

© Michel Kievits
© Michel Kievits

Text description provided by the architects. De Haagsche Zwaan (The Hague’s Swan) reaches high over the city highway to the TNT building opposite and forms a slim, tall portal over the highway Utrechtse baan. The impression of The Swan leaning or tilting is exaggerated by its tapering form. In contrast to its adjacent neighbour the Swan’s facade is completely transparent executed in steel and glass. It is the architectural answer to an urban planning request by the municipality of The Hague which asked for a second portal over the Utrechtse baan, in the form of a ‘leaning’ office building of steel and glass. The first portal is formed by the office complex Haagse Poort (Kraaijvanger Urbis, Rob Ligtvoet).

© Michel Kievits
© Michel Kievits

At its highest point The Swan cantilevers 12 meter, the last one and a half meters of which are directly above the city highway. The immense structural forces that are imminent in the cantilevered construction are expressed by the diagonal tension elements on the outside of the longitudinal facades. The long diagonal line of the tension member visually forms an unity with the form of the entrance which is an inverted V situated below the cantilever. The open form of the entrance is partly inspired by the extensive network of electric cabling that is situated in the ground underneath this part of the building. On the inside the building’s form is expressed in the shifting location of the core on each floor. Still, the floors are unambiguous and can accommodate flexible floor plans and the net to gross ratio is at an advantageous 87 percent.

© Michel Kievits
© Michel Kievits

The site is wedged between a low-rise residential area, the high way and a busy junction. At the rear the building steps down to meet and integrate with the fragile streetscape. Here the above grade parking has been hidden from sight by placing small scale offices at the perimeter façade.

Haagsche Zwaan / ZZDP Architecten, © Michel Kievits
© Michel Kievits

By the power of the impressive geometry of the Haagsche Zwaan, the building has become an icon at the access road of the city. The special care with which the design, detailing and functionality of the plinth have been dealt with ensures an acceptable integration into the urban fabric. Notwithstanding its extraordinary geometry and complex urban integration, the functionality of the offices is exemplary.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Haagsche Zwaan / ZZDP Architecten" 07 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/354801/haagsche-zwaan-zzdp-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.