the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Energy Plant
  4. Italy
  5. monovolume
  6. 2009
  7. Hydroelectric Power Station / monovolume

Hydroelectric Power Station / monovolume

  • 00:00 - 20 September, 2009
Hydroelectric Power Station / monovolume
Hydroelectric Power Station / monovolume

Hydroelectric Power Station / monovolume Hydroelectric Power Station / monovolume Hydroelectric Power Station / monovolume Hydroelectric Power Station / monovolume + 27

  • Architects

    monovolume architecture + design
  • Location

    39030 Dorfl South Tyrol, Italy
  • Project Team

    Juri Pobitzer & Patrik Pedó
  • Collaborators

    Rita Rabensteiner, Simon Constantini, Cecile Dobler, Benjamin Gaensbacher
  • Client

    Hydroelectric power station consortium limited company
  • Project Year


Text description provided by the architects. The hydroelectric power station is located near Winnebach brook in Dörfl (municipal territory of Vintl), at 800 m. above sea level. It's partly built into the slope, since the building area was extremely reduced. The project consists in a simple but polygonal volume, which is formally adapted to the landscape and the local conditions. The station is conceived as an artificial rock quarried out of the slope. This sensation is underlined by a very reduced use of materials (concrete, glass and steel) in their rougher form, as well as by the "veins" which cross the volume. These "veins" consist of light bands of layered glass and run around the building. At some specific points of those light bands a normal single glass delivers insight to the power station's bowels.

The main building material is watertight concrete, which was pigmented with white mortar and after treated with hydraulic jet in order to achieve a raw appearance.

The building has two storeys — a ground floor and a basement. The basement shelters the generating set, the distributing unit and the wire room, control tank as well as a storage room. The generating set room extends to the whole building height and is accessible by ground floor. The ground floor itself contains the space for the utility companies and the control room of the power station.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hydroelectric Power Station / monovolume" 20 Sep 2009. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments