the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Henri Cleinge
  6. 4417 Christophe-Colomb / Henri Cleinge

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

4417 Christophe-Colomb / Henri Cleinge

  • 00:00 - 17 September, 2009
4417 Christophe-Colomb / Henri Cleinge
4417 Christophe-Colomb / Henri Cleinge, © Denis Farley
© Denis Farley

© Denis Farley © Denis Farley © Denis Farley © Denis Farley + 11

  • Architects

  • Location

    Montreal, Canada
  • Architect

    Henri Cleinge
  • Client

    Stéphane Dion and Éloïse Corbeil
  • Budget

    $800,000
  • Area

    279.0 m2
  • Photographs

Text description provided by the architects. Located on Christophe-Colomb Street in the Plateau Mont-Royal in Montreal, the existing building was originally a ‘cottage’ (word to describe a single family home) which had been converted into a duplex in the early 1970s. Ironically, because the original building dated back to the 1800s and did not align to the other buildings on the street, the renovation did not have to conform to the traditional morphology of the street.

© Denis Farley
© Denis Farley

The intention was to create a very contemporary, yet contextual project within the historical Plateau district. In efforts to express the history of the original building, the fir structural components of the existing house walls were recycled as interior cladding on the lateral walls on all three floors. These wood elements were initially carefully removed, then scanned with a metal detector in order to locate and remove all nails. They were then sheared and finally reinstalled on the new walls.

© Denis Farley
© Denis Farley

The contemporary and hard lined shell is rendered warm with other natural materials: concrete, hot-rolled steel, walnut, and slate. The house consists on the ground floor of an open area with a double height living space facing the front garden, a dining space, and the kitchen at the back. The garage located behind the kitchen is accessed by the alley. The second floor, intended for the children, includes two bedrooms, a bathroom, and a play area overlooking the living room below. On the third floor, the master bedroom suite opens to a terrace which faces the Mont Royal as well as the front garden.

© Denis Farley
© Denis Farley
Cite: "4417 Christophe-Colomb / Henri Cleinge" 17 Sep 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/35194/4417-christophe-colomb-henri-cleinge/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments