the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. United States
  5. Leers Weinzapfel Associates
  6. 2012
  7. University of Connecticut Social Sciences and Classroom Buildings / Leers Weinzapfel Associates

University of Connecticut Social Sciences and Classroom Buildings / Leers Weinzapfel Associates

  • 00:00 - 20 March, 2013
University of Connecticut Social Sciences and Classroom Buildings / Leers Weinzapfel Associates
© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto
  • Architects

  • Location

    University of Connecticut, 115 N. Eagleville Road, Storrs, CT 06269, United States
  • Principal in Charge

    Jane H. Weinzapfel, FAIA
  • Project Manager

    Winifred A. Stopps, Associate Principal, AIA, LEED AP BD + C
  • Project Team

    Kevin Bell AIA, Marley Wright RA, Susan Crowe Knight, Laura Duncan, Hannah Jackson RA, Elizabeth Stifel AIA LEED AP BD+C, Jose Vargas, Eun Jun, Tom Chung AIA LEED AP BD+C, Kiwon Kim RA, Jorge Colón AIA, William Russell AIA, Vaughn Miller RA, John Mucciarone, Juliet Chun, Shih-Min Hsu AIA, Irene Kang, AIA LEED AP BD + C; Alan Christ, AIA, LEED AP; and Jeffrey Fishbein AIA
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Anton Grassl/Esto © Anton Grassl/Esto © Anton Grassl/Esto © Anton Grassl/Esto + 38

  • Landscape

    Stephen Stimson Associates
  • Civil

    URS Corporation
  • Structural

    Lim Consultants, Inc
  • Lighting

    Lam Partners, Inc
  • Project Architect, Laurel Hall Design

    Jeff Fishbein AIA
  • Project Architect, Oak Hall Design

    Alan Christ, AIA, LEED AP
  • Project Architect, Construction/Design Architect

    Irene Kang, AIA, LEED AP BD + C
© Charles Mayer
© Charles Mayer

Text description provided by the architects. Located at the center of campus, two new classroom buildings frame the nexus of student interchange where two primary pedestrian paths cross at an existing plaza. Tied together by a new sustainable landscape inspired by the agrarian past, the buildings provide a home for five social sciences and humanities departments and house a total of 40 new high technology classroom facilities, ranging from a 400-seat lecture hall to small seminar rooms, as well as 12 specialized departmental teaching spaces.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

The design challenge was to create two animated student magnet buildings to reinforce the central pedestrian crossroads of Fairfield and Academic Way, and to address a number of campus master-planning objectives. These include reinforcing Academic Way as the main north-south pedestrian corridor, realigning Fairfield Way, reflecting pedestrian desire lines, developing an articulated hierarchy of spaces and paths, densifying the built campus core, and creating a humane campus in scale, function, and materials. Oak Hall emphasizes Academic Way as the primary north-south walkway, strengthening its shift in direction by projecting into Fairfield Way; at this junction it helps frame the Library Plaza as the heart of the campus. A similar projection of Laurel Hall into Fairfield Way helps to create a narrower, more pedestrian-friendly walkway from the Library Plaza to the Student Union Circle. The central lobby space of Laurel Hall follows the diagonal path that leads from the Library Plaza to the Student Union dining areas. Oak and Laurel Halls provide a series of memorable outdoor spaces, including new connected courtyards and a green roof respectively. Laurel Hall completes the boundary of the Student Union Quadrangle and defines it as the most significant open space within the campus. Dividing the total program into two volumes allows the massing of each building to be reduced to better relate to neighboring buildings and the pedestrian scale. Glass enclosed lobbies and walkways at ground level create welcoming entrances and the impression of permeability.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

In addition to campus planning objectives, educational challenges included: 1. Creating a classroom-only building at Laurel Hall that would be enjoyed and be treated respectfully by students and be available for conferences in conjunction with the adjacent Student Union. 2. Designing a variety of general-purpose classroom and lecture hall spaces to standardized criteria for advanced learning and high-tech teaching support developed in cooperation with the University’s Faculty Classroom Committee and Institute of Teaching and Learning (ITL). 3. Designing specialized classrooms and labs to department-specific criteria including computerized language labs, journalism interview and television production spaces, linguistic analysis labs, departmental seminar rooms, and shared colloquium spaces.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

The westernmost building, Laurel Hall (68,370 gsf), is organized around an interior public area, a light-filled central atrium. Two large lecture halls are housed in a compact copper volume with an extensively planted green roof; across the atrium, 17 smaller classrooms are stacked in a three-story brick volume that bounds the Main Quadrangle. Student seating and waiting space is provided near all classrooms at every level.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

Diagonally across Fairfield Way, the two L-shaped brick wings of Oak Hall (132,030 gsf) create an exterior public space comprised of two interconnected copper-lined courtyards, which are used in all seasons by individual students and classes. A large day-lit lecture hall and ten classrooms occupy the ground level; students and faculty interact in the public galleries surrounding the courtyards. The three upper floors accommodate an additional ten smaller classrooms as well as the five departments and their several hundred offices and specialized teaching spaces.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

All entries in both buildings are on-grade to allow universal access. Sloping walkways in public areas allow convenient universal access to front and back of large lecture halls, which also include bariatric seating. The 200-seat lecture halls in both buildings are fully accessible throughout, with ramped aisles. The 400-seat lecture hall maintains a sloped floor area at the front of the hall to provide a more intimate feeling at the front of the space; the rear of the room is stepped up to the second floor level. All rooms are accessible; in addition to accessible gender-specific toilets, universal toilet rooms are provided in each building.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

The University and Architect have worked closely together to develop environmentally responsible principles to guide the design of the buildings, which were especially shaped by the campus need for water stewardship. Laurel Hall, completed in 2011, has been awarded LEED Gold; Oak Hall, completed in 2012, is also on track for LEED Gold certification.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

The same palette of materials, copper and brick, is used on the exterior of both buildings to create a more coherent campus center. Steel-framed structure creates welcoming cantilevered covered entries in both buildings. Regional brick from Maine faces Laurel Hall’s classroom bar and encloses the outer perimeter of Oak Hall’s upper three departmental floors. The buildings feature natural Vermont slate floors, built-in slate or bamboo benches, white glass posting walls, perforated stainless steel or glass guardrails, and maple doors and ceilings. Copper column covers continue the exterior material experience into the interior.

© Anton Grassl/Esto
© Anton Grassl/Esto

Together, the two new buildings resonate with each other, bringing the vitality of intensively used learning space to the center of campus while creating memorable new landscape spaces.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Leers Weinzapfel Associates
Office
Cite: "University of Connecticut Social Sciences and Classroom Buildings / Leers Weinzapfel Associates" 20 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/346767/university-of-connecticut-social-sciences-and-classroom-buildings-leers-weinzapfel-associates-architects/> ISSN 0719-8884