the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Germany
  5. Liebel Architekten BDA
  6. 2011
  7. Kinderhouse Arche Noah / Liebel Architekten BDA

Kinderhouse Arche Noah / Liebel Architekten BDA

  • 01:00 - 20 March, 2013
Kinderhouse Arche Noah / Liebel Architekten BDA
© Michael Schnell
© Michael Schnell

© Michael Schnell © Michael Schnell © Michael Schnell © Michael Schnell + 18

© Michael Schnell
© Michael Schnell

“We are small but important!” This statement was our guiding principle in the conception of the Kinderhouse. The building is situated in an industrial zone between two roads (one with a high volume of traffic). Despite these initial difficulties, the house has become a secure and comfortable place completely oriented to a child’s point of view. 

© Michael Schnell
© Michael Schnell

The scale is child-friendly, large and small alike, and respects the difference between kindergarten-age children and toddlers. The house allows children to engage all of their senses: the group-rooms get light from both the southeast and the southwest through the elevated room spaces, so that the progression of the day is visible. The building is flooded with light by floor-to-ceiling glazing, skylights, and the atrium. 

© Michael Schnell
© Michael Schnell

Recesses in the building offer views into the garden from all points. A pointed colour scheme identifies the separate areas, serving to orient the children and emphasizing different lighting effects. There are separate room zones for diversified activities such as seat-hollow and a tree house gallery. Acoustic elements enhance the speech intelligibility and simplify language learning and listening. 

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kinderhouse Arche Noah / Liebel Architekten BDA" 20 Mar 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/346258/kinderhouse-arche-noah-liebel-architekten-bda/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Michael Schnell

幼儿住宅凯旋诺亚 / Liebel Architekten BDA