the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. Chile
  5. Luis Quezada
  6. 2012
  7. Community Center at Batuco Abajo / Luis Quezada

Community Center at Batuco Abajo / Luis Quezada

  • 00:00 - 18 March, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Community Center at Batuco Abajo / Luis Quezada
Community Center at Batuco Abajo / Luis Quezada, Cortesía de Luis Quezada
Cortesía de Luis Quezada

Cortesía de Luis Quezada Cortesía de Luis Quezada Cortesía de Luis Quezada Cortesía de Luis Quezada + 27

  • Architects

  • Location

    Pencahue, Maule, Chile
  • Project Year

    2012
  • Photography

    Courtesy of Luis Quezada
Cortesía de Luis Quezada
Cortesía de Luis Quezada

Text description provided by the architects. The project is conceived of as a central pavilion that allows for spatial flexibility; it is delimited by two core program elements comprising storage and restrooms facilities. This allows for a future reconfiguration of the scheme, increasing or decreasing the surface area, without altering its distribution in plan.

Cortesía de Luis Quezada
Cortesía de Luis Quezada

Towards the street, the building is articulated through a waiting area that functions as a bus stop for the local population and links the project to the main road. This same space sets up the access to the building, generating a transition between the street and the pavilion. A mobile façade contains the pavilion, which can be opened if necessary to house large crowds in activities such as parties.

Cortesía de Luis Quezada
Cortesía de Luis Quezada

A large truss is the hierarchical element in the space, traversing the entire length of the project and giving continuity to exterior and interior spaces. Likewise, two skylights increase the height of the interior space, and appear on the façade in such proportion as to enhance the public character of the building.

Cortesía de Luis Quezada
Cortesía de Luis Quezada

In its rural context, the material simplicity of the construction is compensated with the great sensibility of its deployment in the project. It is this reasonableness, which arises from the experience of the occupant, that the project relies on. The project does not seek to be an image of this rural simplicity – which is a given due to the precariousness of the available resources –

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Community Center at Batuco Abajo / Luis Quezada" [Sede Social en Batuco Abajo / Luis Quezada] 18 Mar 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/345474/community-center-at-batuco-abajo-luis-quezada/> ISSN 0719-8884
Cortesía de Luis Quezada

在 Batuco Abajo的社区中心 / Luis Quezada