Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten

Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten

Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Image 2 of 35Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Facade, WindowsBundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Image 4 of 35Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Table, Windows, ChairBundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - More Images+ 30

Gemeinde St. Veit an der Glan, Austria
Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Facade, Windows
© Kurt Kuball

Text description provided by the architects. Built in the 1980s the school complex in St.Veit/Glan houses the “Bundesrealgymnasium” and the “HLW” with around 1100 students. With additions and reorganization arrangements the existing building is upgraded to the latest technological standards. In the existing structures the classrooms where re-organized, the fire safety and escape routes where improved and the whole building is barrier free accessible.

Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Facade, Windows
© Kurt Kuball

Key element of the extension is to fill up the empty spaces between the existing structures with needed volumes. The former courtyard is now part of the building used as the entrance hall and multipurpose hall. The space under an existing classroom wing based on columns is used as administration area and wardrobe.

Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Glass, Windows
© Kurt Kuball

The both departments of the school are unbundled, for the teachers there are new spacious office places and the old bunker is integrated in the room program. The new building volume is like a homogeneous filling compound, fitting in the broader context. The facade and roof are made of pre fabricated concrete elements which underlines the homogeneity of the conceptual idea. In the inner space the colors red and yellow of the existing building are adopted and used in big surfaces which give the room’s peace and calmness – optimal conditions for young, inquisitive users.

Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten - Image 33 of 35
First Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sankt Veit an der Glan, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bundesschulzentrum St. Veit / Spado Architects + halm.kaschnig.wüher architekten" 26 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/336544/bundesschulzentrum-st-veit-spado-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.