Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects

Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects

Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Countertop, SinkConduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Table, Chair, BeamConduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Table, ChairConduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - DoorConduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - More Images+ 10

San Francisco, United States
  • Architects: Stanley Saitowitz | Natoma Architects Inc: Stanley Saitowitz | Natoma Architects
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2007

Text description provided by the architects. Conduit Restaurant emerged from the found circumstances. The ground floor commercial space in a new residential building had a low ceiling and a tangled maze of plumbing, sprinkler and electrical conduits serving the residences above.

Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Table, Chair, Beam

To cover these pipes would have further reduced the space. Instead, even more conduits were layered over the existing to counteract and remediate the situation.

Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Chair

The design inspired the name......

At the entry is a long fireplace. Behind, table seating fills the room. A series of conduit screens in galvanized or copper color divide the tables. On the right is an open bar made of stacked bars of conduit. Glass shelves support the bottles. The other end is banquet seating on a bench, hovering in light, divided into a series of conduit alcoves. At the end of the room another bar frames the open kitchen, a well-lit stage for the cooks. Seating at this bar allows patrons to watch the performance close up. The floor has black granite paths with a large mat that locates the black wood laminate tables.

Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Countertop, Sink

Behind the kitchen is a glass and conduit-enclosed cellar and private dining room. Wine is stored in a perforated black wood wall. Beyond are the bathroom enclosures of entirely etched glass, with a continuous trough sink and long mirror above.

The atmosphere is sleek and hip, as well as rich and warm. Conduit disproves the old adage by making a silk purse from a sow's ear.

Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects - Image 12 of 15

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:San Francisco, CA, USA

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Conduit / Stanley Saitowitz | Natoma Architects" 13 Aug 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/31693/conduit-stanley-saitowitz-natoma-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.