the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Switzerland
  5. Burckhardt Partner
  6. 2012
  7. Gümligenpark New Credit Suisse Backoffice / Burckhardt+Partner

Gümligenpark New Credit Suisse Backoffice / Burckhardt+Partner

  • 00:00 - 6 January, 2013
Gümligenpark New Credit Suisse Backoffice / Burckhardt+Partner
Gümligenpark New Credit Suisse Backoffice   / Burckhardt+Partner, © Croci & Du Fresne
© Croci & Du Fresne

© Croci & Du Fresne © Croci & Du Fresne © Croci & Du Fresne © Croci & Du Fresne + 28

© Croci & Du Fresne
© Croci & Du Fresne

Text description provided by the architects. The new building for Credit Suisse's back offices was built on the site of the former Pfister tannery in Gümligen, alongside the railway line that runs between Bern and Thun. The construction volume, set back from the street Worbstrasse, allows for an outdoor area with a spacious layout, which marks the entrance zone for customers and staff, in addition to enhancing the entire site.

© Croci & Du Fresne
© Croci & Du Fresne

The design of the building structure makes a clear distinction between the first floor and the office floors above. On the first floor, the facade opens onto the generally accessible reception and waiting area, an auditorium, the conference zone and the staff restaurant, which seats 170.

© Carmela Ordoni
© Carmela Ordoni

Workplaces for around 900 employees are situated on the upper floors. Most of the workplaces are modern "open space" offices, primarily located in the south-facing spatial layer.

© Croci & Du Fresne
© Croci & Du Fresne

Three interior courtyards bring light and air into the depth of the office layout and mediate between the interior spaces and the surroundings. Plant installations in the atria create an atmosphere which is quite special.

© Croci & Du Fresne
© Croci & Du Fresne

The marketplace zone with service areas, meeting rooms and lounge areas is situated in the building's central spatial layer. This is divided by four stairwells, which are provided with a generous amount of zenithal light. Additional individual and open-plan offices are situated on the north side.

© Croci & Du Fresne
© Croci & Du Fresne

The color of the shiny facade ranges from white to green, depending on the perspective and the incident sunlight. Recessed ribbon windows with translucent glass balustrade elements create a lively shadow play. 

General Plan
General Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Burckhardt Partner
Office
Cite: "Gümligenpark New Credit Suisse Backoffice / Burckhardt+Partner" 06 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/315207/gumligenpark-new-credit-suisse-backoffice-burckhardtpartner/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Croci & Du Fresne

Gümligenpark 信贷新后勤办公室 / Burckhardt+Partner