the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Slovakia
  5. Grido
  6. 2010
  7. Viktoria Building / Grido

Viktoria Building / Grido

  • 00:00 - 7 January, 2013
Viktoria Building / Grido
Viktoria Building / Grido, © Pato Safko
© Pato Safko

© Pato Safko © Pato Safko © Pato Safko © Pato Safko + 15

  • Architects

  • Location

    Bratislava, Slovakia
  • Design Team

    Peter Sticzay-Gromski, Marek Kolčák, Petra Rajchlová
  • Area

    31,000 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

© Pato Safko
© Pato Safko

Text description provided by the architects. At some point, every project is subject to compromise. A compromise between the developer’s requirements and the site’s potential, between the architect’s idea and the construction company’s abilities. Architecture is about finding a compromise./ Multipurpose building Viktoria is located on a complicated site in Bratislava’s city center – at the frontier of two different worlds – of an active boulevard on one side and of a quiet residential area on the other.

© Pato Safko
© Pato Safko

The architect’s will was to align the building façade with the street façade line despite the existing parking area in front of the building that is not in clients ownership. This was accomplished by the cantilevered volume over the parking area. The tension between the parking void and the cantilevered mass above it animates the street life.

© Pato Safko
© Pato Safko

The building was getting taller over time as the developer’s plans were getting bigger. The shape of the building is enlightened by the green atrium which serves all the residents. The atrium is not enclosed to public, nor entirely open. It communicates with the surrounding building. Each wing of the building is articulated differently and has a different height.The building height of the part facing the neighbouring residential buildings is lower – corresponding to the genius loci of the street and allowing the sun into the courtyard. The façade is cladded with colored ceramic tiles in the same way the front part of the building is. In red brown colour from the outside, in white colour in the courtyard. Altogether, it forms a ‚plinth‘ on which another 8 storeys of apartments are stacked. The upper block is in contrast with the plinth – it is articulated floor by floor and cladded with the playful green colored glass. Shifting the floors reciprocally creates a dynamic effect of a form getting off its skin.

© Pato Safko
© Pato Safko

The functional zoning of the building is common for this kind of development in Bratislava - commercial spaces on the ground floor (1200 sqm) and office spaces (3000 sqm) in the building facing the active street. 160 apartments of medium and higher standard are located in the remaining wings of the building, embracing the common green areas. There are two underground floors of 270 parking lots.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Viktoria Building / Grido" 07 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/315188/viktoria-building-grido/> ISSN 0719-8884
© Pato Safko

维多利亚大楼/ Grido

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.