Webb Chapel Park Pavilion / Studio Joseph

Webb Chapel Park Pavilion / Studio Joseph

© Eduard Hueber © Eduard Hueber © Eduard Hueber © Eduard Hueber + 20

  • Architects: Studio Joseph
  • Area Area of this architecture project Area:  903 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs Photographs:  Eduard Hueber
  • Project Manager:Chris Good
  • Design Team:Read Langworthy
  • Structural Engineers:Jaster – Quintanilla Engineering
  • Electrical Engineers:Gerard & Associates Consulting Engineers
  • Concrete Consultant:Reginald D Hough, FAIA Architectural Concrete Consultant
  • General Contractor:Phoenix I Restoration & Construction, Ltd
  • Principals In Charge:Wendy Evans Joseph + Chris Cooper
  • Associate Architect:Quimby McCoy Preservation Architecture LLP
  • City:Dallas
More SpecsLess Specs
© Eduard Hueber
© Eduard Hueber

Text description provided by the architects. In Dallas, Texas, the Department of Parks and Recreation is working to replace several decaying, minimal 1960s shelters in the surrounding metropolitan public parks. Sandwiched between a community soccer field and playground, this simple pavilion embraces a passive, natural cooling system that becomes one with the spatial design.

Section 1Site PlanElevationsLight Well Trim Detail 1+ 20

The solution asserts pure geometry to simultaneously achieve bold form and function. A concrete canopy of exaggerated depth enables a simple structure with minimal visible supports to create virtually seamless views of the surrounding site. The result is an impressive cantilever that comfortably sits atop a mere three structural supports.

© Eduard Hueber
© Eduard Hueber

Inside the pavilion, the heavy shell of concrete opens to reveal four playful, pyramidal voids in the roof. Although a whimsical surprise of color, the ceiling’s primary purpose is a natural ventilation system based on a traditional “palapa:” encouraging the hot Texas air to move through the pavilion. Convection breezes are increased as the bold volume perceptually lifts away from the ground, leaving the seating embedded in a berm where the box once was.

Plans
Plans

The use of raw concrete as both structure and finish makes the shape both expressive and efficient. Both its conceptual model and execution match the demands of program and community with reductive simplicity. This bold result finds its identity in these dualities.

© Eduard Hueber
© Eduard Hueber

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:11428 Cromwell Dr, Dallas, TX 75229, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Webb Chapel Park Pavilion / Studio Joseph" 19 Dec 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/308092/webb-chapel-park-pavilion-cooper-joseph-studio> ISSN 0719-8884
© Eduard Hueber

韦伯教堂公园凉亭 / Studio Joseph

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.