the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Czech Republic
  5. QARTA architektura
  6. 2012
  7. Villa Charles / QARTA Architektura

Villa Charles / QARTA Architektura

  • 00:00 - 11 December, 2012
Villa Charles / QARTA Architektura
© Marek Novotný
© Marek Novotný

© Marek Novotný © Marek Novotný © Marek Novotný © Marek Novotný + 20

© Marek Novotný
© Marek Novotný

Text description provided by the architects. The site is located in Prague 6 Bubeneč, on the street of Charles De Gaulle. The definition of open spaces - distances from surrounding homes is designed, so that these spaces were equally placed and thus preserve as adequate privacy for residents of existing homes and for future residents of the proposed new building.

© Marek Novotný
© Marek Novotný

The house is divided into two volumes (the branches of "L" shape), which are separated by a common communication kernel. The first volume is airy and movable. The facade is made of sliding wooden sunshades and thanks to them may constantly change. The second volume is contrary solid, firm, and is made of sand stone. The proposed building is five floors high with basement.

© Marek Novotný
© Marek Novotný

Given the nature of the use and its inhabitants is calculated in communication areas with higher space requirements and user favorable parameters - such as gradual steps, in case you need double lift, sufficient daylight, etc. On the ground floor are located physicians' offices, waiting room and facilities for visitors. In the last floor is an apartment complemented by terraces. In the basement are located parking spaces and technical background of the house.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Villa Charles / QARTA Architektura" 11 Dec 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/304384/villa-charles-qarta-architektura/> ISSN 0719-8884