the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community
  4. France
  5. Atelier 9 portes + Philippe Harden
  6. 2008
  7. Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden

Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden

  • 00:00 - 1 August, 2009
Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden
Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden

Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden + 12

  • Architects

    Atelier 9 portes (Barbara Kozielewski, Michal Kozielewski, Olivier Rozé ) and Philippe Harden, Paris
  • Location

    Saint-Germain-en-Laye, France
  • Client

    Town of Saint Germain en Laye
  • Area

    1660.0 m2
  • Project Year

    2008

Text description provided by the architects. The new design of the administrative center was guided by two main questions: the management of streams and organization of the new management system for the reception. We wanted to answer these preoccupations of usage through an refurbishment which marks the change without striking a blow at the aesthetic coherence of the building conceived and realized by Brunet Saunier Architectes in 1995.

The various spaces and the functions of the place were treated by simple volumes, realized in a uniform way while watching not to multiply the number of different materials.

The hall

To improve the management of streams, the space of the hall was recomposed according to the axis of the building. In the continuation of the entrance doors the new bank of reception, steers on both sides of the main elevator, the stream of the visitors towards the zone of reception. To channel the visitors, glazed walls were implanted in both sides of lateral passages. In alcôves so created can be found the "public inquiries" on one side and of the other one « conviviality space » grouping together « coffee point » and an Internet terminal in direct relation with the hall.

The white stone, dresses the ground, the reception bank and the tables which by their monolithic treatment seem to appear from the ground. The wall stone, identical to that existing, comes as for her to dress the vertical walls. This treatment allows to have a more luminous and uniform hall while marking in a evident way the restructuring of the place.

The Atrium

The organization of the space Atrium joins in the same initiative as the main hall. The axis of the building is also underlined by the disposal of reception desks arranged in crown around the patio.

The setting-up of new reception desks, parallel to the facades of back office desks, assures the privatization of workspaces and a bigger confidentiality for the public. This furniture was realized in white CORIAN, long-lasting composite material, to offer a continuous treatment (without joint) on big lengths so marking in a evident way the separation between the private space and the zone receiving the public.

The glass, as an element structuring the space joins logically after the architectural concept of origin (window supported by glass pillars). Large glass panels screens supporting identification numbers of desks were installed to create separative partitions and assure the confidentiality.

To increase the contrasts and give a new identity to the place, the ground of this public zone was treated with a dark carpet and the wood of the existing walls received a derker tint. Inlays of dark wood also come to mark certain functions of the white furniture.

The new seats in the hall and the atrium creates a colored punctuation stressed by its free forms which contrast with the rigorous geometry of the place.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Civic center in St Germain en Laye / Atelier 9 portes + Philippe Harden" 01 Aug 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/29755/civic-center-in-st-germain-philippe-harden/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments