All
Projects
Products
Events
Competitions

Facts Tåkern Visitor Centre / Wingårdh Arkitektkontor AB

Facts Tåkern Visitor Centre / Wingårdh Arkitektkontor AB

© Christian Badenfelt © Åke Eson Lindman © Tord-Rickard Sîderstrîm © Tord-Rickard Sîderstrîm + 19

Glänås, Sweden
  • Architects Authors of this architecture project Wingårdh Arkitektkontor
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2008
© Christian Badenfelt
© Christian Badenfelt

Text description provided by the architects. All the way out where the forest ends and the reeds begin, a visitor center hovers low on piles set carefully into the water’s edge. The building is clad in thatch, camouflaged like a birdwatcher’s blind, hiding its contents from the natural world that surrounds it. This is quiet architecture, using traditional local materials to break new ground with its crystalline geometry. Steep roofs transition seamlessly into walls. The steep pitch gives them longevity. The ridge, where a thatched roof is most vulnerable, is transformed into a glazed skylight.

© Tord-Rickard Sîderstrîm
© Tord-Rickard Sîderstrîm

The visitor center is the main feature of a series of measures that celebrate Tåkern’s qualities. The path to the building passes a number of landscape exhibits that reveal, for example, changes in the environment. A short distance away stands a bird-watching tower, designed as a sibling to the visitor station. The whole scheme is interconnected by boardwalks that make the terrain accessible for all. A 140 meter long ramp makes it possible to reach the five meter level by wheels.

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

Among the many exhibits is an aquarium that joins the interior of the visitor center with the pond that has been advantageously exposed next to the building. The center has a closed, sheltering form, resulting in minimal energy consumption. A few strategically placed generous openings connect the building with its surroundings.

© Tord-Rickard Sîderstrîm
© Tord-Rickard Sîderstrîm

The bird-watching tower was inaugurated in 2009. The opening was overlooked by shovelers, gadwalls, teals, pintails and by an old white-tailed eagle. Next year they will most likely return for a preview of the visitor centre.

Plan
Plan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Glänås, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Facts Tåkern Visitor Centre / Wingårdh Arkitektkontor AB" 23 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/297108/facts-takern-visitor-centre-wingardh-arkitektkontor-ab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.