Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Image 3 of 16Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Windows, GardenGroupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Windows, CityscapeGroupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Windows, FacadeGroupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - More Images+ 11

Le Pecq, France
Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Windows, Cityscape
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. The area is characterized by an urban typology of periphery of the city center marked by the presence of vast estate of dwellings. The project is a real element of animation and redevelopment within the district.

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Windows, Garden
© Sergio Grazia

Creating a shared square nearby the school complex, the multi purpose hall and the gymnasium leads to a transition space between the public road and the buildings, generating a meeting space for parents and residents.

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Garden
© Sergio Grazia

These local facilities give impetus to the development of the district and, therefore, must assert itself as quality contemporary buildings.

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Steel, Handrail
© Sergio Grazia

The square from the Martin Luther King Avenue is structured to distribute all programs: multipurpose hall, gymnasium, kindergarten, elementary school, recreation center. The hill just extend to encompass the hall.

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Image 10 of 16
© Sergio Grazia

A planted patio separates the entrances to the two schools and visually connects the square to the slope of the neighboring parcels. It seemed important to maintain transparency to the extensive green space, strong elements of the site.

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Windows, Facade
© Sergio Grazia

Each entity has its own clean operation, and is completely independent from the rest with its outdoor spaces and gardens. The varied views and atmospheres we offer for different programs contribute to strengthen the sense of evolution within the same site.

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Image 3 of 16
© Herve Abbadie

It is for us to create a project in harmony with the landscape quality of the site, while affirming the public aim of the building, which also must respond to a trouble‐free operation.

Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes - Image 12 of 16

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Le Pecq, Île-de-France, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Groupe Scolaire Normandie-Niemen / Gaetan Le Penhuel Architectes" 25 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/283998/groupe-scolaire-normandie-niemen-gaetan-le-penhuel-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.