GREENville House / Tonic Design

GREENville House / Tonic Design

© Todd Lanning© Todd Lanning© Todd Lanning© Todd Lanning+ 13

Greenville, United States
  • Architects: Tonic Design
  • Photographs Photographs:  Todd Lanning
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: VMZINC

Text description provided by the architects. The “GREENville House”/Walters Residence is composed of two primary design components: bars and panels. Each acts together to generate an environmentally sensitive response. Narrow bars composed of private space branch out into the landscape to create courtyards, capture natural light, allow cross ventilation, and intersect to form a central volume of double height public space.

© Todd Lanning
© Todd Lanning

Open to the kitchen and dining and a balcony and loft above, this central volume aligns with compelling views of the landscape. A structural system holding photovoltaic panels and perforated screens is responsible for creating the home’s energy and hot water while shading openings to alleviate unnecessary heat gain. The building’s orientation on the site utilizes the maximum potential of the photovoltaic technology, decreasing the overall load on the geothermal HVAC system.

© Todd Lanning
© Todd Lanning

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "GREENville House / Tonic Design" 18 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/282443/greenville-house-tonic-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.