the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Paul Bernier Architecte
  6. 2010
  7. Bromont House / Paul Bernier Architecte

Bromont House / Paul Bernier Architecte

  • 00:00 - 26 July, 2012
Bromont House / Paul Bernier Architecte
Bromont House / Paul Bernier Architecte, © James Brittain
© James Brittain

© James Brittain             © James Brittain             © James Brittain             © James Brittain             + 30

Text description provided by the architects. The house is made up of 2 volumes, a day blockand a night block. The day block is a U-shaped volume set on a plateau at the top of the outcrop. It houses the shared living spaces, including the kitchen, the dining room, the living room and a reading nook, which is tucked behind the fireplace. The facades on the outside of this U-shape are clad in natural stone and pierced by openings that frame prime views. Floor to ceiling windows line the inside of the U and define a sheltered inner courtyard.

© James Brittain
© James Brittain

The night block, which includes the master bedroom, consists of a 2-storey stone block that extends over the slope. Here, too, openings have been oriented and sized as a function of the vistas and the sun’s path. A generous window wraps around the southeast corner, for instance, to afford a stunning diagonal view over the woods.

© James Brittain
© James Brittain

These 2 volumes are connected by a veranda and a fully glazed passageway. A large roof with an exposed timber frame of Douglas fir covers the entire house. Inside, the sense of a single volume is reinforced by the open space beneath the ceiling, with no partition extending to full height. Rooms that require privacy, like the bathroom in the day block, are capped by low ceilings that set them off as cubes within the space. The bathroom wall, which faces the inner courtyard, is a pivoting screen of frosted glass and steel. This feature ensures the optimal use of natural light and reinforces the notion of a fluid relationship between the spaces.

© James Brittain
© James Brittain

The inside/outside boundary is blurred in various ways. Openings allow sight lines that cross through the building. Structural elements like the wood roof, stone walls and galvanized steel columns pass unchanged from the interior to the exterior. Large sliding glass panels ensure an easy flow between indoor and outdoor spaces. Depending on conditions, one can even move from one area of the house to another via the outdoors. Outdoor spaces are also embraced by the design of the house, creating the impression of an outdoor room.

© James Brittain
© James Brittain

The inner courtyard, with its floor-to-ceiling windows and cloister-like colonnade of steel posts, serves as an outdoor room in summer. On 3 sides, glazed walls open to make the courtyard an extension of the living areas. A wooden terrace is laid out in this space, while the forest around the home has been left in its natural state.

© James Brittain
© James Brittain

The veranda is the space between the day blockand the night block. It is protected by the roof, which bridges the two sections. Its sheltered dining area provides a beautiful view of the woods and is oriented east to benefit from the morning sun. The veranda has a glazed corridor that creates a feeling of being outdoors, even in winter, when going from the day block to the night block. Awareness of the natural environment is always a part of life inside this home.

© James Brittain
© James Brittain

Window and door openings are positioned and sized as a function of the viewer’s position and the landscape elements they frame. Because the house turns in on itself, several sight lines cross through the structure, looking inward at other areas of the home and outside at the same time. The building uses materials and construction methods that could be considered traditional or rustic, such as natural stone walls, a timber frame and a sloping standing seam roof.

© James Brittain
© James Brittain

The form of the house, however, is unique, determined by the terrain and the desired relationship among the various functions of the structure. Distinctly modern features include clean lines, the use of large windows placed for optimal views and sun exposure (not according to classical composition), the open plan and various design details. Indeed, the spare aesthetics, simple and exposed structural components and use of natural and robust materials refer to both traditional building practices and a more modern perspective on design.

© James Brittain
© James Brittain

In the spirit of this rustic/modern approach, we focused on natural materials in their raw state, exposed and unadorned. The intention was to create a house that would be as solid as the natural environment surrounding it, through the use of elements such as stone, wood beams, steel columns, glass and concrete flooring.

© James Brittain
© James Brittain

Durable materials were chosen for the outside: stone for the walls and steel for the roof and columns—solid materials that stand the test of time. Inside, white, gray and black materials set the tone: bare stone, a concrete floor, glass, a galvanized steel structure and a gray-stained wood ceiling. The rest is white-painted drywall. Throughout, color is brought into the house by nature and its seasonal changes. The building offers a play on contrasts, as large opaque stone walls and generous glass surfaces set the stage for a compelling dialogue between inside and out.

Plans
Plans

View the complete gallery

About this office
Paul Bernier Architecte
Office
Cite: "Bromont House / Paul Bernier Architecte" 26 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/257220/bromont-house-paul-bernier-architecte/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© James Brittain

布罗蒙住宅 / Paul Bernier Architecte