the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Switzerland
  5. Christ & Gantenbein
  6. 2010
  7. VoltaMitte / Christ & Gantenbein

VoltaMitte / Christ & Gantenbein

  • 00:00 - 28 July, 2012
VoltaMitte / Christ & Gantenbein
VoltaMitte / Christ & Gantenbein, © Tonatiuh Ambrosetti
© Tonatiuh Ambrosetti

© Tonatiuh Ambrosetti © Tonatiuh Ambrosetti © Tonatiuh Ambrosetti © Tonatiuh Ambrosetti + 18

  • Architects

  • Location

    Basle, Switzerland
  • Design Team

    Mona Farag, Marion Clauss, Stefan Heiniger, Laura Schneider, Mathias Sehn, David Vaner
  • Site

    6,900
  • Client

    Swiss Life
  • Area

    0.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. The VoltaMitte housing and commercial building closes the triangular block between Voltaplatz and Lothringerplatz in the North of Basel, where the urban residential area merges into the industrial zone. The building is part of an urban refurbishment and redevelopment scheme, following the construction of the subterranean highway which connects Germany, Switzerland and France and it is situated in direct neighbourhood to the Novartis campus.

© Tonatiuh Ambrosetti
© Tonatiuh Ambrosetti

The building has been planned and designed as a large house whose length is structured by its receding and protruding façade. Due to its North-South-orientation it also offers new prospects to the Eastern-Western axis.

© Tonatiuh Ambrosetti
© Tonatiuh Ambrosetti

On the interior the building’s distortion creates asymmetrical floor plans. The specific quality of the apartments is effected by the varying depth of the building and by its diversified room situations. In the centre of each flat lies a spacious room that connects the street side and the courtyard side with each other and thus creates manifold views and relations to the exterior.

Plan
Plan

The street-level floor, which accommodates shops and institutions for the neighbourhood, is perforated by generous passages and allows insights from the boulevard to the leafy patio. Basel, Switzerland, Housing and Commercial Building 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Christ & Gantenbein
Office
Cite: "VoltaMitte / Christ & Gantenbein" 28 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/256279/voltamitte-christ-gantenbein/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Tonatiuh Ambrosetti

VoltaMitte / Christ & Gantenbein