the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. gh3
  6. 2009
  7. House 60 / gh3

House 60 / gh3

  • 00:00 - 19 June, 2009
House 60 / gh3
House 60 / gh3

House 60 / gh3 House 60 / gh3 House 60 / gh3 House 60 / gh3 + 18

  • Architects

    gh3
  • Location

    Toronto, Canada
  • Design Team

    Pat Hanson, Diana Gerrard, Raymond Chow, Liza Stiff, Vivian Chin
  • Structural Engineer

    Blackwell Bowick
  • General Contractor

    Blue Springs Construction
  • Budget

    CAD$800,000
  • Area

    315.0 m2
  • Project Year

    2009

Text description provided by the architects. House 60 is a renovation and addition to a 50's suburban house on a large lot in Toronto, Canada.

The existing house was largely introverted—small windows, low ceilings—with a traditional plan—living room, separate dining room and cramped kitchen on the ground floor, and a maze of bedrooms on the second. An undistinguished building from the exterior—brick with a shallow sloping roof—adorned over time with a wrought iron front porch and aluminum awnings. However underwhelming, the existing house was considered by gh3 as a material resource to be reused, rather than abandoned, a position consistent with first principles of sustainability.

Additions were made to both the front and rear of the house resulting in 2 new facades and accomplishing the re–imaging of the house. Much of the house was re–skinned. This, in combination with the installation of significant interior insulation, greatly reduced the energy requirements of the house. The existing pitched roof was removed and a new flat roof, insulated well beyond code requirements, completed the new high performing envelope.

A 2–storey glass wall at the rear of the house, a 1–storey glass wall at front, and multiple skylights maximize the admission of daylight and facilitate passive ventilation. The extensive use of glass at the rear allows for the greatest number of views to the garden and at the front, serves as a modern day front porch, reconnecting the building with its site and the city.

The ground floor of the house is organized as a continuous open space to allow for the changing patterns of use of a growing family. The principle living space is flanked longitudinally on both sides with service zones containing storage, media units, a pantry, stairs and mechanical spaces, set behind full–height pivoting wall panels. Floor-to-ceiling glass panels are strategically positioned on the ground and second floors to provide safety for young children while allowing views through all of the principle living spaces. Glass panels and walls are selectively fritted with a super–scaled flock pattern, which amplifies the whiteness of the interior.

View the complete gallery

About this office
gh3
Office
Cite: "House 60 / gh3" 19 Jun 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/25062/house-60-gh3/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

House 60 / gh3