the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Park
  4. The Netherlands
  5. Bureau B+B
  6. Disappeared Stream Back in Wijkeroogpark / Bureau B+B

Disappeared Stream Back in Wijkeroogpark / Bureau B+B

  • 01:00 - 10 June, 2012
Disappeared Stream Back in Wijkeroogpark / Bureau B+B
Disappeared Stream Back in Wijkeroogpark / Bureau B+B, © Bastiaan Kwast
© Bastiaan Kwast

© Bastiaan Kwast © Bastiaan Kwast © Bastiaan Kwast © Bastiaan Kwast + 13

© Bastiaan Kwast
© Bastiaan Kwast

Text description provided by the architects. Scheybeek rises in the inner dunes near Heemskerk. The lower reaches of the stream, made visible in the park, culminates in the Noordzeelanaal. The natural level of the brook lies about 30 cm. above ground level, approximately one metre above the level of the ditches in the surrounding polder. This artificial situation offers opportunities for nature and recreation, as well as being the starting point for the park design.

© Bastiaan Kwast
© Bastiaan Kwast

The brook has been staged together with the new pedestrian and bicycle paths in the extended spaces in the park. A game of meeting and disappearing takes place between the visitor and the stream. The stream’s profile is composed from a specially designed concrete element and a natural embankment. Due to extra supplies of water, the brook regularly overflows its banks. The parts of the brook that have been widened function as fishpond, water garden and baby pool.

© Bastiaan Kwast
© Bastiaan Kwast

Children are challenged to build dams with the boulders in the brook. ‘Natural variation’ is in part the result of human intervention. The brook flowing into the Noordzeekanaal is the main focus in the park. The sweet brook water flows out into a pond of brackish Noordzee water at the bottom of the dike. Water in the pond can flow freely from or to the Noordzeekanaal. The unique salinity originating from this exchange of water is the perfect place for flora and fauna specific to brackish water.

© Bastiaan Kwast
© Bastiaan Kwast
section 01
section 01
plan
plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Disappeared Stream Back in Wijkeroogpark / Bureau B+B" 10 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/241811/disappeared-stream-back-in-wijkeroogpark-bureau-bb/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.