the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Spain
  5. Jordi Badia
  6. 2006
  7. Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia

Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia

  • 00:00 - 13 June, 2008
Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia
Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia

Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia + 23

  • Architects

  • Location

    Carrer de Roger de Flor, 123, 08401 Granollers, Catalonia, Spain
  • Architect

    Jordi Badia
  • Collaborators

    Jordi Framis, Daniel Guerra, Marcos Catalán, Sergi Serrat
  • Structure

    Eduard Doce, architect
  • Technical Architect

    INYPSA. Antonio Leciñena, Joan Vilanova
  • Services

    Consulting Lluís Duart
  • Mesures And Budgets

    Francesc Xairó
  • Client

    GISA, Gestió d’infraestructures S.A. Departament d’Ensenyament
  • Project Year

    2006

Text description provided by the architects. It was built in two stages so that classes could proceed in the old building, which is on the same site. In the first phase the classrooms were built on the ground floor and on two upper floors, aligned to one of the corridors. The dining hall and the gym were built in the second phase, when the pupils had moved to the new classrooms.

The classrooms are on a strip, aligned to the street, between common walls. This strip is closed to the street and receives natural light through a series of patios, forming 3-storey-high empty volumes, used then as playgrounds for the children.

A linear staircase connects the three floors, constructing an interior focal point and converting the three floors into a single volume which receives light filtered through a series of alternate vertical openings.

The façade emphasizes the building's opacity, with only the street-level entrance of kindergarten marking a difference, which then makes the pavement leading to the entrance wider.

The whole building is built from white concrete with continuous vertical joint, and a series of lattice windows also in concrete suggest transparency between the work rooms and the corridors.

Quality interior images of some of Aldo van Eyck's and Hetzberger's buildings inspired our design.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Jordi Badia
Office
Cite: "Day Care, Kindergarten and primary school / Jordi Badia" 13 Jun 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/2367/day-care-kindergarten-and-primary-school-jordi-badia/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments