the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Belgium
  5. LR Architects
  6. 2011
  7. School Barvaux-Condroz / LR Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

School Barvaux-Condroz / LR Architects

  • 00:00 - 20 May, 2012
School Barvaux-Condroz / LR Architects
School Barvaux-Condroz / LR Architects

School Barvaux-Condroz / LR Architects School Barvaux-Condroz / LR Architects School Barvaux-Condroz / LR Architects School Barvaux-Condroz / LR Architects + 17

  • Architects

  • Location

    Rue du Harleux, 5370 Havelange, Belgium
  • Client

    Administration communale/Local administration
  • Area

    600.0 m2
  • Project Year

    2011

Text description provided by the architects. The existing school is located along the main road in the heart of a Belgian village called Barvaux-Condroz, The school is in direct dialogue with the church. It has a widely open view at the back and an open area on the east side of the plot.

The school expansion and renovation project includes the following: On the existing building, the south orientation of the rear façade opens on the playground and the landscape, whereas the north façade is relatively closed.

The position of the entrance to the school is a fundamental question. The present location of the pedestrian crossing and the analysis of safe access to the car park for parents led us to exploit the free zone on the east gable. The internal entrance space is the connection between the classrooms and the refectory.

The existing areas available today are entirely dedicated to classrooms. Horizontal circulations corridors have therefore been externalized on the south façade thus creating a glass gallery connecting all areas/spaces. This gallery will also have a “double-skin” effect, fundamental in terms of climatic control.

The chromatic tone of the existing buildings is gray, varying from limestone to slate. The project is based both on a coherent understanding of existing buildings, and a "low energy" ethic requiring to isolate the existing school from the outside. The slate grey cladding, highlighted with touches of colors on the steel frames, becomes the new insulating and protective “skin” of the school while giving it a new look.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "School Barvaux-Condroz / LR Architects" 20 May 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/234893/school-barvaux-condroz-lr-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments