Villa by the Ocean / JVA

Villa by the Ocean / JVA

Villa by the Ocean / JVAVilla by the Ocean / JVAVilla by the Ocean / JVAVilla by the Ocean / JVA+ 28

Stavanger, Norway
  • Architects: JVA
  • Area Area of this architecture project Area:  260
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2004

Text description provided by the architects. Overlooking the Atlantic Ocean this house is carved into the terrain, allowing an unobstructed ocean view from the public road at the rear and protecting the building from the winds. The bedrooms are organised towards naturally sheltered outdoor spaces providing close-up views, while the living room is established as a glazed amfi facing the horizon. Walls are made of two-sided site-cast white concrete.

In general materials used are related to site conditions:

White sand from the beach is used within the concrete, the roofs are covered with turf and pebbles from a nearby river. Inside the concrete surfaces are mainly kept untreated except from parts which are clad with whitewashed oak, lined with aluminium, covered with sisal carpeting or turquoise tiles.

The aluminium of the flashing and window frames diffuses the sunlight like the sea mist.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa by the Ocean / JVA" 20 Jun 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/2338/villa-by-the-ocean-jva> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

海边住宅 / JVA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.