All
Projects
Products
Events
Competitions

MAAVC / Camilo Rebelo + Tiago Pimentel

MAAVC / Camilo Rebelo + Tiago Pimentel

Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel © Claudio Reis © Claudio Reis + 23

Museum  · 
Vila Nova de Foz Côa, Portugal
  • Architects: Camilo Rebelo + Tiago Pimentel
  • Area Area of this architecture project Area: 8121.31 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2009
  • Photographs photographs: Claudio Reis

  

Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel
Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel

To build the Museum of Art and Archaeology of the Côa Valley we connected different parameters: topography, accessibilities and program. The fusion of these aspects was highly important for the concept definition – to conceive a museum as an installation on the landscape.

© Claudio Reis
© Claudio Reis

The topography was crucial in our decisions since we had to deal with an enormous difference between the museum entrance and the interior of the building. The arrival is made at the top of this topography and that was one of the reasons to create a platform, a terrace, a belvedere – the stage scenario is the huge and impressive landscape with mountains and valleys.

Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel
Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel

The arrival, a contemplation moment and a parking space as well – is at the same time the museum entrance. The body strategy, in relation to topography, is natural; this means that the platform assumes the same level of the street that ends on the building while the terrain goes down along the side walls showing, in the front elevation, the total height of the volume.

elevations
elevations

On the higher level of the terrain, the monolithic triangular form is a direct result of the valley’s confluences. This triangular body happens in the middle line of the two valleys, facing them (Vale de José Esteves and Vale do Forno) – the third side faces the crossing of Douro and Côa rivers.

Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel
Courtesy of Camilo Rebelo + Tiago Pimentel

Its materiality evokes the local stone yards and reflects two different natures: the concrete’s matter and the local stone’s texture and colour. For the building expression we decided to use concrete made with shale pigment (local stone) – the concrete’s texture was made with several molds that were extracted directly from the existing rocks.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Vila Nova de Foz Côa, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MAAVC / Camilo Rebelo + Tiago Pimentel" 24 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/228387/maavc-camilo-rebelo-tiago-pimentel/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.