House in Iporanga / Nitsche

House in Iporanga / Nitsche

House in Iporanga / Nitsche  - Windows, Facade, ForestHouse in Iporanga / Nitsche  - Sofa, Table, Windows, Chair, Beam, PatioHouse in Iporanga / Nitsche  - Windows, Forest, GardenHouse in Iporanga / Nitsche  - Table, Chair, Deck, Patio+ 17

Guarujá, Brazil
  • Architects: Nitsche Arquitetos: Nitsche Arquitetos Associados – Lua Nitsche, Pedro Nitsche, Renata Cupini, Suzana Barboza, Mariana Simas
  • Area Area of this architecture project Area :  554
  • Photographs
    Photographs :Nelson Kon

Text description provided by the architects. Iporanga House is located in Iporanga a condominium for summer houses on Sao Paulo’s coast, approximately 120km east form the capital. This condo is inside a very well preserved and protected area of the original Atlantic Rainforest. The exuberance of this native forest has taken the client to demand a house that occupied the minimum as possible of the ground (lot) surface. But at the same time he wanted it to be large and comfortable, and asked for 5 suites, one for the couple, one for each of his 3 suns and one for guests, which demanded not less the 400m2 to be built.

House in Iporanga / Nitsche  - Stairs, Windows, Facade, Handrail, Garden
© Nelson Kon

So we decided to split the program in 3 levels: a suspended volume, wood structured for the 5 suites, so they would be on the trees´ crown/top; a plan, the concrete slab elevated from the ground to support all of the program social activities, living, dinning room the kitchen and the swimming pool; and underneath it, on ground level there is a small enclosed area for services. A small accommodation for a house keeper couple, a laundry and a deposit.

House in Iporanga / Nitsche  - Windows, Forest, Garden
© Nelson Kon

The wood frame volume is the “private” part of the house, therefore on the street side it is enclosed by opaque boards (made of wood and covered on both faces with a cement slad), glass panels along with a nylon curtain, and on the forest side, aluminum sliding doors opening the rooms to a common veranda.

House in Iporanga / Nitsche  - Windows

This volume creates a shadow on the slab, and we used that shadow for the social area. This “middle” floor is almost an open space, protected on all sides by transparent temperate glass sliding panels, so the forest can be seen at all times. The intention was to minimize the difference between inner and outside space, making it work all as one integration area.

House in Iporanga / Nitsche  - Windows, Lighting, Sink, Beam
© Nelson Kon

The structural concept of the house was inspired by small brook bridges typical from this litoraneal area. Rising from the foundation in humid soil, concrete columns support the Steel beans which support the wood frame. We tried to make the construction an assembling of parts more than an in loco process, concerning less waste at the building site, more agility and propper use of industrialized materials.

House in Iporanga / Nitsche  - Garden, Forest
© Nelson Kon

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Iporanga / Nitsche " 21 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/228191/house-in-iporanga-nitsche-arquitetos-associados> ISSN 0719-8884
©  Nelson Kon

House in Iporanga / Nitsche

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.