All
Projects
Products
Events
Competitions

Tuinstede / SNITKER/BORST/ARCHITECTEN/

Tuinstede / SNITKER/BORST/ARCHITECTEN/

© Roos Aldershoff  Tuinstede / SNITKER/BORST/ARCHITECTEN/ © Roos Aldershoff  © Roos Aldershoff  + 21

Apartments  · 
Amsterdam, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project SNITKER/BORST/ARCHITECTS 
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2011

Tuinstede is the last of three new blocks that have been built in the Noordstrook, north of Delflandplein in the Amsterdam district New West. The urban design for the Noordstrook is made by Snitker/Borst Architects. In order to increase the density of the neighbourhood the existing modernist open strip building plan will be replaced by three urban closed blocks with large communal courtyards. One of the streets will remain without cars and will be arranged as a playground for children. The urban design will be executed in two phases. Recently the first phase was finished. In a second phase the U-shaped blocks will be completed to closed blocks. The three blocks are designed by Dick van Gameren, ANA and Snitker/Borst Architects, respectively.

© Roos Aldershoff 
© Roos Aldershoff 

The architecture of Tuinstede matches with the modernist architecture of the Western Garden Cities of Amsterdam, with generous glass façades and large apartments with flexible 8,1 meter wide floor plans. The block encloses a collective garden with birch trees. In order to maximize the open ground in the garden, the car park is placed partly under the housing block. A zone with terraces forms a transitional zone between the individual homes and the courtyard’s communal space. Two large gates in the street façades connect the collective garden and the public street. The block has three floors with apartments above double-storey maisonettes on ground floor.

© Roos Aldershoff 
© Roos Aldershoff 

The maisonettes on ground floor are provided with two terraces: one terrace on the street side and a second terrace on the court yard side, on top of the deck of the car park. The difference in height between street level and the deck of the car park is used to make a spacious split level house with high ceilings. De ceiling height of the dining room on street side is 3,3 meter and the ceiling height of the living room on the court yard side is 4,2 meter. Three bedrooms are located on street side above the dining room and the entrance.

© Roos Aldershoff 
© Roos Aldershoff 

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Ámsterdam, Países Bajos

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tuinstede / SNITKER/BORST/ARCHITECTEN/" 01 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/212153/tuinstede-snitkerborstarchitects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Roos Aldershoff 

Tuinstede / SNITKER/BORST/ARCHITECTEN/

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.