House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten

House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten

House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Door, WindowsHouse BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Windows, Handrail, Beam, ForestHouse BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Table, ChairHouse BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - ChairHouse BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - More Images+ 21

Ghent, Belgium
House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Facade, Windows
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. The starting point is a plot with trees and a little gingerbread house on the edge of the site. The key document is a survey map with the exact position and diameter of every tree. The building is at odds to and separates from the wood. The wood runs through, around, and in the house. The ground is left untouched. The building must be only a part of the whole. The building can distance itself and look back at itself through the wood.

House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Windows, Handrail, Beam, Forest
© Filip Dujardin

Structurally, the house is made up of two concrete slabs, kept at a distance from each other by concrete plates that also dictate the internal division. Where a larger span is needed, a supporting chimney breast is used. A foundation on wells ensures that roots can go their own way freely underneath the house.

House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Sofa, Table, Windows
© Filip Dujardin
House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Image 21 of 26
floor plan
House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Beam, Windows
© Filip Dujardin

Because the lengths to be spanned by the roof slab are greater on the outside than on the inside, a difference in slab thickness is possible, with natural drainage towards the inside as a consequence. The large gutter takes water and leaves downwards.

House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Chair
© Filip Dujardin

The structure is finishing. The drawing of the shuttering is the diagram of the texture. An alternation of flat shuttering, shuttering with sheets of plywood, and board shuttering defines and characterises the different spaces.

House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Table, Chair, Facade, Windows
© Filip Dujardin

18 windows. The facade is made up of windows. Windows that both mark and cancel out the transition between outside and inside. One window is on top of another; the kink is emphasised by the thickness of the next window-frame.

House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten - Table, Chair
© Filip Dujardin

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House BM / architecten de vylder vinck taillieu + jo taillieu architecten" 20 Feb 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/209104/house-bm-architecten-de-vylder-vinck-taillieu> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.