the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Belgium
  5. GRAUX & BAEYENS architects
  6. 2010
  7. MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architects

MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architects

  • 00:00 - 8 January, 2012
MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architects
MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architects, © Julien Lanoo Photographs
© Julien Lanoo Photographs

© Julien Lanoo Photographs © Julien Lanoo Photographs © Julien Lanoo Photographs © Julien Lanoo Photographs + 30

  • Architects

    GRAUX & BAEYENS architects
  • Location

    Dendermondsesteenweg, 9070 Destelbergen, Belgium
  • Client

    Builthings
  • Building Contractor

    Builthings
  • Area

    825.5 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. The existing situation consists of a central volume flanked by two uniform wings.

© Julien Lanoo Photographs
© Julien Lanoo Photographs

The assignment was to transform the central volume into a dynamic office building with a housing-unit. At the frontside of the building the architects chose not to break the strong horizontality but to enhance it instead by creating a balanced composition of stacked white volumes. The spacing between these massive volumes and the recessed windows creates an interesting number of vistas.

© Julien Lanoo Photographs
© Julien Lanoo Photographs

In strong contrast with the existing wings of the building nothing of the interior organization is given away from the outside: the volume protects itself from the busy road situated in front of it. The interior organization is composed in a manner to allow a maximum amount of natural daylight into the building, between the two 10meter high walls separating the central volume from the adjacent buildings.

© Julien Lanoo Photographs
© Julien Lanoo Photographs

The office is located on the ground floor, level -1 and level +1. The penthouse with terraces stretches out from front to back on the upper floor .

© Julien Lanoo Photographs
© Julien Lanoo Photographs

On the backside a 3 story high lightshaft is brought into the building while at the frontside a void separates level +1 from the façade and creates a relation with the underlying floors.

© Julien Lanoo Photographs
© Julien Lanoo Photographs

On the ground level two staircases connect to floor -1 in a way that it becomes fully a part of the office.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MIDRAS / GRAUX & BAEYENS architects" 08 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/195532/midras-graux-baeyens-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.