the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Seychelles
  5. Paul Stallan Studio
  6. 2010
  7. St. Joseph's Primary School / Paul Stallan Studio

St. Joseph's Primary School / Paul Stallan Studio

  • 00:00 - 15 December, 2011
St. Joseph's Primary School / Paul Stallan Studio
St. Joseph's Primary School / Paul Stallan Studio, © Keith Hunter
© Keith Hunter

© Keith Hunter © Keith Hunter © Keith Hunter © Keith Hunter + 29

Text description provided by the architects. The Paul Stallan Studio has recently received a Scottish Design Award for St. Joseph’s primary school interior. The Studio has been successful in securing a place on the South Lanarkshire Council framework for the next tranche of primary schools with their innovative partner contractor Kier Scotland.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

The school is situated on what was a vacant, grassed site to the north of the existing building, which was an uninspiring and labyrinth-like concrete structure that had long been in disrepair.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

The Studio’s goal was to design a school that meets requirements for flexibility, robustness and ease of maintenance with a clear architectural diagram, combining necessary internal relationships with clear way finding and flexible teaching environments, whilst giving the external envelope a playful yet strong sense of identity and a distinct presence in the community.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

The design solution for the 3100m2, 12 classroom St Joseph’s school and nursery was the creation of a layered arrangement of spaces over two storeys, which separated the public realm on arrival from the private areas, such as classrooms and the playground.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

Materials were chosen for their robustness and ease of maintenance. Other important factors were improvements to supervision and security, maximising natural ventilation and natural daylight to provide a healthy environment and, by using a fire engineered solution, to provide main circulation routes that were fully accessible and barrier free.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

The school was developed around a clear plan diagram designed to generate stimulating spaces. This was achieved by establishing a plan that was structurally rational and designed to respond spatially and environmentally to each of the various spaces contained within.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

The building’s form naturally allows the school to break down into easily understood zones; lower school classrooms are located at the ground floor and are south facing, with adjacency to the nursery for shared play. Ground floor classrooms and the nursery break out directly to the playground. The upper school is located on the first floor closely connected to ICT, library, and multi-purpose learning spaces.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

The building’s open plan shared zones (library, ICT, and the general purpose areas) are brought together in the heart of the school and expressed as bold, easily identifiable colour coded objects, which are open to all main circulation spaces. This allows several learning zones to be simultaneously supervised either directly or passively, creating a sense of generous space whilst allowing views through the building and a greater level of visual connection and communication between spaces.

© Paul Stallan Studio
© Paul Stallan Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Paul Stallan Studio
Office
Cite: "St. Joseph's Primary School / Paul Stallan Studio" 15 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/190851/st-josephs-primary-school-paul-stallan-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Keith Hunter

圣约瑟夫小学 / Paul Stallan Studio