We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

The End Line / Ailtireacht

The End Line / Ailtireacht

© Corsico Images© Corsico Images© Corsico Images© Corsico Images+ 15

  • Architects: Ailtireacht
  • Area Area of this architecture project Area:  140
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs Photographs:  Corsico Images

Text description provided by the architects. The brief was to simply refurbish and recondition an existing house and associated flat roofed gallery kitchen to reach contemporary living standards. The house is a typical single breasted mid-twentieth century terraced house with an existing gallery kitchen return.

© Corsico Images
© Corsico Images

The client is a retired teacher with a keen interest in gardening. The house immediate context is of poor quality ad-hoc additions to the original terrace. The house previously suffered from a visual as well as a physical lack of connection to the garden, with an unsympathetic adjoining extension negatively impacting on an otherwise good orientation.

© Corsico Images
© Corsico Images

To the existing return, is added a simple wrap of terracotta shingles and external insulation. This new sheath projects 2.5m beyond the footprint of the original return, enclosing a small 4sq. m garden room and bench, it’s roof is canted to catch the direct clerestory southern light above the adjoining extension, bathing the previously dark return in attenuated sunlight.

© Corsico Images
© Corsico Images

A flush glass window at the lower worktop level, forms a new space extending from party wall to party wall, beyond the glass enclosure, comprising the gallery and the inner court.

© Corsico Images
© Corsico Images

The concealed kitchen, faced in oak, continues into the garden room to form the bench and privacy screen to the adjoining property.

© Corsico Images
© Corsico Images

The garden room is then conceived as end of the line, a space for one and maybe a familiar visitor, a space with a view of, rather than a route to, the garden, a veritable cul-de-sac, enclosing a moment in the day, from which to view the garden, enjoy a cup of coffee or just watch the birds.

Axon
Axon

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The End Line / Ailtireacht" 02 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/187957/celtic-park-ailtireacht> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.