the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. A2 Architects
  6. 2006
  7. Brick Thickness / A2 Architects

Brick Thickness / A2 Architects

  • 00:00 - 26 November, 2011
Brick Thickness / A2 Architects
Brick Thickness / A2 Architects, Courtesy of  a2 architects
Courtesy of a2 architects

Courtesy of  a2 architects Courtesy of  a2 architects Courtesy of  a2 architects Courtesy of  a2 architects + 8

  • Architects

  • Location

    Dublin, Ireland
  • Architect

    A2 Architects
  • Project Team

    Peter Carroll, Caomhán Murphy, Miriam Dunn, Julia Gonzales, Tom O’Brien, David Maher (Engineer)
  • Area

    35.0 m2
  • Project Year

    2006

Text description provided by the architects. The introduction of the luas light rail service along the old harcourt street railway line has resulted in a blurring of private and public space for houses that back onto the railway line. A reversal occurs resulting in the rear of houses being presented as the new front.

Courtesy of  a2 architects
Courtesy of a2 architects

This project makes a buffer in the form of a brick thickness that is added to the rear of one such house. A new family room, an extended kitchen/dining area and an extended first floor bedroom are accommodated in this thickness. The loose flowing form of the brick envelope offers both an enclosing shelter from the passing public and an opening aspect to the southerly and westerly orientation of the back garden.

Exploded isometric
Exploded isometric

Window and door opes made in the brickwork emphasise the taut brick envelope: corner windows extend out to be flush with the brickwork while a sliding door ope returns inwards to make a deeper central recess while a smaller incidental ope is punched through the brick to admit light onto the kitchen worktop. A roof-light of deep baffles stitches the existing house to the new brick extension allowing light to penetrate deep into the plan.

First floor plan
First floor plan

A reflective concrete terrazzo surface flows from kitchen/dining area through to the family room creating new diagonal relationships between the extended rooms.

Fixed furniture and a dropped ceiling in veneered oak panelling are given the same elasticity as the external brickwork, being made to turn corners with both flush surfaces and occasional deep recesses.

Courtesy of  a2 architects
Courtesy of a2 architects

View the complete gallery

About this office
Cite: "Brick Thickness / A2 Architects" 26 Nov 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/185879/brick-thickness-a2-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.