the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. JVA
  6. 2008
  7. Edge House / JVA

Edge House / JVA

  • 00:00 - 10 April, 2009
Edge House / JVA
Edge House / JVA

Edge House / JVA Edge House / JVA Edge House / JVA Edge House / JVA + 42

  • Architects

    Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL
  • Location

    Kolbotn, Norway
  • Project Architects

    Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg
  • Collaborator

    Claes Cho Heske Ekornaas
  • Client

    Mona Jensen, Morten Isachsen
  • Contractor

    AS Ventilasjonsservice
  • Area

    160.0 m2
  • Project Year

    2008

Text description provided by the architects. The Edge House is located at Kolbotn, a suburb south of Oslo.

The client, a young couple, asked for a spectacular house on a limited budget. They had purchased a challenging site with 8 meters height difference from the access road to a plateau, and they wanted a house that "looked like you could shoot a James Bond movie in it".

To save the plateau, the building was pushed towards the eastern perimeter of the site, suspended above the slope on slender steel columns. The entrance stair rises along the slope through the house up to the plateau.

This strategy avoids costly blasting, hiding the technical connections in the stair. It saves at the same time the existing characteristics of the site, creating a dramatic interplay between volume and site. The entrance condition and the experience from the inside attempts to underline this interplay.

The compact interior is horizontally organized around the cut for the entrance stair. Bedrooms and bathrooms are effectively organized along a corridor.

The main structure is steel, with a polished concrete floor slab. The interior is clad in Birch plywood, the exterior in naturally colored fiber cement boards.

View the complete gallery

About this office
JVA
Office
Cite: "Edge House / JVA" 10 Apr 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/17879/edge-house-jva/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments